Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Inclusie met de VNG

Afgelopen vrijdag kwam de nieuwste groep VNG trainees namens de Gemeente Den Haag langs in Escher in Het Paleis om bij ons meer te leren over de wondere wereld van het VN-verdrag Handicap. Wij zijn een museum dat hard aan het werk is met inclusie en we willen graag de resultaten delen van onze inspanningen. In de ochtend spraken de trainees over het sociaal model, de lokale inclusie agenda en de rol van gemeenten bij het werken aan inclusie. Bij ons mochten ze de resultaten ervaren van ons project voor blinde- en visueel beperkte mensen.

De aan de trainees getoonde stukken zijn tot stand gekomen tijdens een tweejarig project in samenwerking met leerlingen van ISW Hoogeland, de doelgroep (via Voorall, voor Hagenaars met een beperking), en studenten van de Haagse Hogeschool. In het eerste jaar is daarin gewerkt aan beleefobjecten die tijdens speciale rondleidingen voor blinde- en visueel beperkte mensen worden gebruikt. In het tweede jaar lag de focus op beleefobjecten die zelfstandig beleefbaar zijn voor deze doelgroep. Helaas hebben we de officiële lancering daarvan vanwege Covid-19 uit moeten stellen.

We zijn trots op de fysieke resultaten. Maar wat misschien nog meer impact heeft, en ook op langere termijn, is de interactie die heeft plaatsgevonden tussen leerlingen, studenten en de doelgroep.

Voor mensen met een beperking is museumbezoek niet bepaald vanzelfsprekend. Met de resultaten van dit project kunnen we de doelgroep echt vooruit helpen. Voor de leerlingen was het een prachtige kans om ervaring op te doen met een groep mensen die zich maar al te vaak buiten hun belevingswereld bevindt.

Beleefobjecten uit fase 1
Beleefobjecten uit fase 2, in aanbouw