Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Educatie

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs heeft Escher in Het Paleis een inspirerende museumles ontwikkeld, die aansluit bij het curriculum en bij de belevingswereld van de leerlingen.
De museumles staat garant voor verwondering en ontdekking. Een activerende rondleiding door de semi-permanente tentoonstelling is ook mogelijk.

 

Museumles

M.C. Escher, Regelmatige vlakverdeling III, houtsnede in rood, mei 1957

De oneindige wereld van M.C. Escher

Wat maakt kunstenaars zo bijzonder? Zij kijken anders naar de werkelijkheid dan de meeste mensen! Hun werk en hun acties laten ons vervolgens weer anders kijken naar de wereld. Alles om ons heen wordt zo nieuw, ongewoon of verrassend. Maurits Cornelis Escher bereikt dat met zijn werk als geen ander. Escher is één van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Deze moderne Hollandse meester speelt in zijn werk met perspectief, ruimte, wiskunde en werkelijkheid. Niets is wat het lijkt in zijn wonderlijke prenten.

Tijdens de museumles maken de leerlingen kennis met het werk van M.C. Escher en met Het Paleis. Ze ontdekken hoe Escher zijn prenten maakte en hoe hij keek naar de wereld om zich heen. Ze laten zich inspireren en verwonderen in het museum. In de workshop in het Escheratelier tekenen ze een eigen vlakvulling op papier. Deze workshop is bij uitstek geschikt om Eschers wiskundige vlakvullingen te leren begrijpen en wordt aangepast op het niveau van de leerlingen: van eenvoudig tot complex. Zowel de alfa- als de bèta-leerling wordt bij deze workshop uitgedaagd.

Duur: 75 minuten
Tijd: Dinsdag t/m vrijdag tussen 9.00-11.00 uur
Aantal leerlingen: Minimaal 15, maximaal 24 leerlingen. Minimaal 1 begeleider per 15 leerlingen verplicht
Prijs: €11,50 per leerling (incl. entree)
Voor wie: Alle klassen vmbo t/m vwo
Werkvormen: kijken, luisteren, bevragen, onderzoeken, beleven, tekenen
Lesmateriaal: Voorbereidend/verwerkend lesmateriaal ontvangt u bij reservering
Reserveren: Heeft u belangstelling voor deze museumles en wilt u reserveren? Neem dan contact op of vraag uw schoolbezoek aan via het reserveringsformulier.
Wenst u een aangepast versie van deze museumles of heeft u een vraag voor een museumles op maat? Neem dan contact op met ons Hoofd Educatie Monique Veldhoven.

Rondleiding

Naast de museumles is een activerende rondleiding door de semi-permanente tentoonstelling ook mogelijk.

Hoe weet Escher ons keer op keer op het verkeerde been te zetten met zijn optische illusies en onmogelijke gebouwen? Wat hebben islamitische geometrische patronen met Escher’ s prenten te maken en hoe kan het dat Escher wiskundige principes toepaste zonder dat hij, naar eigen zeggen, ook maar iets van wiskundige formules begreep? Hoe kan het dat M.C. Escher al sinds de jaren 50, zowel bij jong als bij oud, een van de meest geliefde kunstenaars ter wereld is?

De museumdocenten creëren een veilige leeromgeving en passen de rondleiding aan op de belevingswereld van de leerlingen uit onderbouw- tot eindexamenklas. Bij de onderbouw staat een kennismaking met kunst en het samen leren kunst beschouwen centraal. Bij de bovenbouw komt ook de maatschappelijk- en kunsthistorische context aan bod.

Kennisoverdracht wordt afgewisseld met kijkspelletjes en filosofische vragen.

Duur: 60 minuten
Tijd: Dinsdag t/m vrijdag tussen 9.00-11.00 uur
Aantal leerlingen: Maximaal 15 per museumdocent. Twee museumdocenten tegelijk boeken is mogelijk.
Prijs: € 60,- per museumdocent en € 5,50 per leerling (entreekosten)
Voor wie: Onderbouw en bovenbouw VMBO/HAVO/VWO
Praktijk- en speciaal onderwijs in overleg.
Begeleiding: 1 docent per 15 leerlingen verplicht. Docent gratis entree.
Reserveren: Heeft u belangstelling voor deze rondleiding en wilt u reserveren? Neem dan contact op of vraag uw bezoek aan via het reserveringsformulier.

Meer onderwijs