fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Over Escher

Escher op film

Over Maurits Escher zijn in de loop der tijd een aantal interessante documentaires en korte films verschenen. Een selectie van deze films laten we hier zien, met een korte toelichting erbij.

M.C. Escher, het oneindige zoeken

In 2018 kwam een lange bioscoopfilm uit over het leven en werk van Escher onder de titel: ‘M.C. Escher, het oneindige zoeken’. Voor het scenario van de film lieten Robin Lutz en Marijnke de Jong zich inspireren door de zin ‘I fear that there is only one person in the world who could make a realy good film about my prints: myself!‘, geschreven door Escher in 1969 aan een Amerikaanse verzamelaar van zijn werk. Escher was een scherp waarnemer die zijn observaties in honderden brieven, dagboeken, lezingen en catalogi beschreef. Vooral zijn persoonlijke documenten, nooit bedoeld voor publicatie, geven een prachtig beeld van wie hij was, wat hij dacht en voelde, waar hij naar op zoek was en op zoek bleef. De volledige filmtekst werd gedestilleerd uit deze bronnen en Escher neemt in eigen woorden de kijker mee op reis door zijn leven.

Na het Nederlands succes van de film heeft Stephen Fry de internationale versie ingesproken, die inmiddels de hele wereld over gaat. (Japan, Duitsland, Oostenrijk, Australië, Frankrijk, USA, etc)

In Nederland is de film te zien via: ‘Pathe Thuis

Escher werkt aan Ringslangen

Er zijn maar enkele filmbeelden bekend waarop Escher is te zien terwijl hij aan het werk is. In deze snijdt en drukt hij Ringslangen, zijn laatste houtsnede uit 1969.

Openbaar kunstbezit

Openbaar kunstbezit was een radiocursus van de gelijknamige Nederlandse stichting die zich de popularisering van kunst tot doel had gesteld. Het radioprogramma was vanaf 11 januari 1957 in de ether tot aan 1978. Het was een wekelijks programma ondersteund met cursusmateriaal, eerst enkel via de radio, maar vanaf 1963 was er ook een televisieprogramma. In deze aflevering een interview met Escher. De graficus spreekt over de regelmatige vlakverdeling, over de prenten Dag en nacht, Reptielen, Kleiner en kleiner, Vierkantlimiet en Metamorphose II en over zijn positie ergens tussen de beeldend kunstenaars en mathematici in.

Adventures in Perception, 1971

Een 20 minuten durende documentaire waarin in de eerste helft veel werk van Escher is te zien, begeleid door een dissonante filmscore van Felix Visser. Halverwege de film komt Escher zelf in beeld, aan het werk in zijn studio. De voice-over vertelt over zijn leven en werk en laat ook quotes van Escher zelf horen. De regie was van Han van Gelder, het scenario van Hans Locher en Jonne Severijn. De film is onderdeel van de serie Living Art in the Netherlands en is gesponsord door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was bedoeld voor de Nederlandse ambassades, een filmfestival in Moskou en de Wereldtentoonstelling in Osaka in 1970.

Cinemedia, 1999

Een documentaire over het leven van M.C. Escher, geproduceerd door CINEMEDIA samen met de Nederlandse Programma Stichting (NPS) en Radio Nederland Televisie (RNTV) in 1999. De regie was van Jan Bosdriesz en Escher-biograaf Wim Hazeu was verbonden als adviseur.

The Art of the Impossible: MC Escher and Me, 2015

Professor Sir Roger Penrose is niet alleen groot fan van M.C. Escher, hij heeft ook intensief samengewerkt met de graficus. Penrose kwam voor het eerst in aanraking met het werk van Escher tijdens het Internationale Mathematische Congres in Amsterdam, in 1954. Een aantal van de meest iconische werken van Escher zijn gebaseerd op het werk van Penrose. Op zijn beurt ging die in zijn onderzoek vaak uit van Eschers grafische werk. Deze film is gemaakt als bijdrage aan het eerste Britse retrospectief van Escher dat te zien was in Edinburgh en Londen.

The Mathematical Art of MC Escher, 2013

Korte documentaire van de BBC.

Fantastic World Of M C Escher, 1996

Documentaire van de Italiaanse wiskundige Michele Emmer waarin Escherkenners als Carolina MacGillavry, Bruno Ernst, Roger Penrose en H.S.M Coxeter vertellen over Eschers werk. De prenten en de vlakvullingen worden met animaties tot leven gewekt.

Escher: Sky and Water I

Een stuk uit de door de National Film Board of Canada gemaakte documentaire Escher, Van Gogh and Seurat: Art at Play. Hierin brengen drie Canadese animatoren het werk van deze drie kunstenaars tot leven.

Meer over Escher