Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Escher voor blinden en slechtzienden

Een aantal keer per jaar zet Escher in Het Paleis zijn deuren open voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben. Voor openingstijd, tussen 09.30 en 11.00 uur, kunt u een rondleiding volgen langs een aantal topstukken uit de permanente tentoonstelling van het museum. Tijdens de rondleiding vertellen speciaal getrainde gidsen over het leven en werk van Maurits Cornelis Escher. U leert de kunstwerken op een interactieve manier kennen en vormt een beeld aan de hand van het voelen, horen en inbeelden. Speciaal ontworpen reliëfreproducties en props worden tijdens de rondleiding als hulpmiddel gebruikt om de kunstwerken nog intensiever te kunnen beleven.

Voor de rondleidingen onder begeleiding van een gids vragen we de normale entreeprijs. Begeleiders mogen gratis naar binnen, zij moeten dit gratis kaartje echter wel bestellen via dezelfde ticketing pagina. Er is ruimte voor maximaal 1 begeleider per deelnemer. In totaal kunnen er maximaal 12 blinden of slechtzienden mee en dus ook maximaal 12 begeleiders.

De rondleiding bevat de volgende topstukken:

  • Dag en Nacht
  • Metamorphose I, II en III
  • Cirkellimiet IV (Hemel en Hel)
  • Tekenen

De rondleiding vindt plaats op de begane grond en 1e etage.

Data

Escher in Het Paleis wil een toegankelijk museum zijn voor iedereen en daarom is deze rondleiding voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben een vast onderdeel van ons jaarprogramma. De data voor 2020 zijn als volgt:

Zaterdag 21 maart 2020

Gaat niet door vanwege de sluiting van het museum in verband met het coronavirus.

Zaterdag 20 juni 2020

Helaas hebben we ook deze editie moeten annuleren. We nemen contact op bezoekers die al een toegangskaart hadden gekocht.

Zaterdag 26 september 2020

Helaas hebben we ook deze editie moeten annuleren. We nemen contact op bezoekers die al een toegangskaart hadden gekocht.

Zaterdag 19 december 2020

Helaas hebben we ook deze editie moeten annuleren. We nemen contact op bezoekers die al een toegangskaart hadden gekocht.

Meer informatie over de toegankelijkheid van het museum.

Voor deze avond en voor alle blinden en slechtzienden die meer willen leren over het werk van M.C. Escher hebben we een speciale audiotour gemaakt. Het is een uitgebreide versie van de Highlights audiotour, waarin de 8 werken tot in detail beschreven worden.

Dit project is op 15 november 2018 van start gegaan met een feestelijke opening en eerste versie van de rondleiding. Lees hier het verslag van de openingsavond en de voorgeschiedenis.

Het museum worstelde met de vraag hoe het de optische illusies van Escher beleefbaar kon maken voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben. De oplossing werd gevonden in een bijzonder samenwerkingsverband met leerlingen van het Technasium ISW Hoogeland. De leerlingen zijn in Escher in Het Paleis in gesprek gegaan met blinde en slechtziende mensen. Hieruit is een aantal oplossingen gekomen. Studenten Bestuurskunde van de Haagse Hogeschool zijn vervolgens met de leerlingen en de doelgroep in gesprek gegaan en hebben subsidieaanvragen voor de beste oplossingen geschreven.

Met de subsidietoekenning van de gemeente Den Haag en Bartiméus zijn unieke stukken geproduceerd, om niet alleen werk van M.C. Escher voelbaar te maken, maar juist ook om het verhaal achter de kunstenaar en zijn technieken beleefbaar te maken voor mensen die blind of visueel beperkt zijn.