fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Bezoek

Blinden en slechtzienden

De graficus M.C. Escher maakt in zijn werk veel gebruik van de thema’s eeuwigheid en oneindigheid en de principes van illusie, perspectief en diepte. Deze thema’s en principes in Eschers werk zijn voor mensen met een visuele beperking moeilijk te ervaren, omdat de nadruk in het werk van Escher ligt op het bedotten van het oog door middel van optische illusies. Escher in Het Paleis legt zich daar niet bij neer en we zijn dan ook betrokken bij meerdere projecten om het werk van Escher toegankelijk te maken voor deze doelgroep.

Een van die projecten is de inzet van Readspeaker. Met deze functionaliteit kunnen bezoekers van de site de teksten voor laten lezen. Daarmee wordt de website toegankelijk voor een bredere doelgroep internetgebruikers, waaronder ook mensen met leerproblemen, laaggeletterden, mensen die een nieuwe taal leren en moeilijker lezende ouderen. Ook werken we samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. VNG trainees zijn namens de Gemeente Den Haag langsgeweest in Escher in Het Paleis om bij ons meer te leren over het VN-verdrag Handicap. De trainees spraken over het sociaal model, de lokale inclusie agenda en de rol van gemeenten bij het werken aan inclusie.

Het grootste project is echter de samenwerking met de Haagse Hogeschool, de middelbare school ISW Hoogeland, Koninklijke Visio en stichting Voorall. Gedurende twee opeenvolgende studiejaren onderzochten Technasium-leerlingen van ISW Hoogeland hoe de werken van Escher toegankelijk gemaakt kunnen worden voor mensen met een visuele beperking. Studenten Bestuurskunde schreven daarbij subsidieaanvragen om de ideeën ook echt werkelijkheid te kunnen laten worden. De projecten hebben geresulteerd in een aantal unieke stukken die gebruikt worden om niet alleen werk van M.C. Escher voelbaar te maken, maar juist ook om het verhaal achter de kunstenaar en zijn technieken beleefbaar te maken voor mensen die blind of visueel beperkt zijn. Lees er hieronder meer over en ontdek ook onze andere activiteiten die we ontwikkelen om het museum inclusiever te maken.

Film over een uniek project

Escher, een wonderlijk gevoel

Escher in Het Paleis is al een aantal jaren bezig om het museum toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Dat doen we onder andere door aanpassingen te maken in het museum voor zelfstandig museumbezoek, aan de aangeboden rondleidingen en de toegankelijkheid van de website. De doelgroep waar het museum…
Lees meer

Highlights audiotour voor blinden en slechtzienden

Deze versie van de audiotour met 8 topstukken uit het oeuvre van M.C. Escher is speciaal gemaakt voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen deze bijzondere werken leren kennen aan de hand van een uitgebreide audiobeschrijving. Hierin hebben we geprobeerd de werken zoveel mogelijk tot leven te laten komen.

Lees meer

Allemaal Haags

Den Haag is een stad waar iedereen ertoe doet. Kunnen meedoen moet vanzelfsprekend zijn; voor bewoners met en zonder beperking. Escher in Het Paleis gelooft in die missie en we willen er alles aan doen om daarover meer bewustzijn te kweken. Daarom doen we ook vol overtuiging mee aan de campagne Allemaal Haags. Onder het motto 'goed voorbeeld doet goed volgen' zijn hierin allemaal goede Haagse voorbeelden zien. Onze inzet voor blinden en slechtzienden is een van die voorbeelden.

Lees meer
Eerstvolgende datum: 15 juni 2024

Rondleidingen voor mensen met een visuele beperking

Een aantal keren per jaar organiseert Escher in Het Paleis speciale rondleidingen voor bezoekers met een visuele beperking. Voor openingstijd, tussen 09.30 en 11.00 uur, openen wij onze deuren en wordt u meegenomen op een reis door het museum.

Lees meer

Escher voor blinden en slechtzienden: het vervolg

De wereldberoemde grafische kunstenaar M.C. Escher staat bekend om zijn spel met de begrippen eeuwigheid en oneindigheid en het toveren met perspectief en diepte. Zijn oeuvre is gevuld met vele indrukwekkende visuele vondsten. Eschers kunst lijkt nauwelijks geschikt voor blinden en slechtzienden, maar wij leggen ons daar niet bij neer.

Lees meer

Escher in de meest toegankelijke podcast van Nederland

Op 14 juni 2021 is De Beeldspieker van start gegaan, de meest toegankelijke podcast van Nederland. Een reeks podcasts voor écht iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur. De Beeldspieker is geproduceerd door Scribit.pro en de eerste afleveringen zijn opgenomen in Escher in Het Paleis. Webredacteur Erik Kersten vertelt over de kunstwerken Relativiteit en Ringslangen. Ingenieuze kunstwerken waarop van alles te zien is en die je vooral heel goed moet bekijken. Lukt het om die tot leven te wekken met alleen audio?

Lees meer

Juryprijs RAAK Stimuleringsprijs

Escher in Het Paleis zet zich hard in om het museum toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. We zijn dan ook trots om te kunnen melden dat we de juryprijs hebben gewonnen van de RAAK Stimuleringsprijs 2020. De jury beloont ons voor het meest originele plan van alle inzenders.

Lees meer

Terugblik eerste opening voor blinden en slechtzienden

Escher in Het Paleis kijkt met trots terug op een prachtige eerste openingsavond voor blinden en slechtzienden. Ruim 90 gasten zagen hoe Saskia Bruines (wethouder Onderwijs) namens de Gemeente Den Haag de opening verrichtte. Ook luisterden ze naar korte speeches van Benno Tempel (directeur van het Gemeentemuseum en van Escher in Het Paleis), Marcel Westerdiep (general manager van Het Paleis), leerlingen van ISW Hoogeland en leerlingen van de Haagse Hogeschool.

Lees meer