Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Zomer 1930

Voor Escher en zijn zonen George en Arthur was 1930 een jaar van ziektes: de zoons kregen longontsteking, oorontsteking en kinkhoest en hijzelf leed aan darm- en kiespijnen. Daar kwam bij dat nauwelijks wat verkocht en geen opdrachten had.*
Castrovalva (1930) en Luchtkasteel (1928) waren in april te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, tijdens een groepstentoonstelling van kunstenaarsvereniging St. Lucas die 50 jaar bestond. Escher was lid, maar zou zijn lidmaatschap enkele maanden later opzeggen. Er was in 1930 maar één solo-expositie van zijn werk. Dit vond plaats in juni in de (inmiddels afgebroken) villa Waldheim van het Baarnsch Lyceum.

Weisstannen, juli 1930. Pagina's uit een van de fotoalbums van M.C. Escher.
Als basis voor werkuitstapjes voor Escher, maar vooral ter ontspanning, verbleef het gezin een groot deel van de zomer in Zwitserland. Vooral in Steckborn. Tussen 1927 en 1938 bracht het gezin Escher er vrijwel elke zomer een periode door. Ze logeerden bij Jetta’s zus Nina en haar man Oskar Schibler. Net als in 1929 verbleven ze er zelfs meerdere maanden.

Vanuit Steckborn reisde Escher naar Nederland voor afspraken en begin september ook naar Parijs voor een gesprek met G.J. Hoogewerff over zijn Emblemata-serie. Er werd niet alleen gewerkt: er was ruimte voor ontspanning bij de Schiblers in Steckborn, maar het gezin trok er ook zelf op uit. Begin juli reisden ze naar het Zwitserse Weisstannendal, een vallei met weelderige groene weiden, een bruisende rivier die dwars door het centrum loopt en watervallen die uit de bergen en de kliffen aan beide kanten stromen. Eind augustus vierden ze vakantie, samen met de ouders van Maurits en Jetta, in het iets verderop gelegen Ragaz.

Escher met zijn zonen George en Arthur in het Zwitserse Weisstannen, juli 1930
Zonen George en Arthur, Jetta, de ouders van Maurits en de moeder van Jetta (linksmidden), Ragaz, 22 augustus 1930

Bronvermelding

[*] Wim Hazeu, M.C. Escher, Een biografie, Meulenhoff, 1998, blz. 146
Hazeu heeft per jaar uitgezocht wat M.C. Escher verdiende met de verkoop van zijn prenten. Achterin de biografie staat een tabel. 1930 is het enige jaar waarvan hij de cijfers niet heeft kunnen achterhalen.

Meer Escher vandaag