fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Tatoeage

Het werk van alle grote meesters wordt geëerd, gekopieerd en gepersifleerd, maar er is geen andere kunstenaar waarvan het werk zoveel wordt getatoeëerd als dat van Escher. Nederlands grafische grootmeester is kunstenaarskoning van het beïnkte lichaam.

Ik was er niet bij natuurlijk, maar ik vermoed dat Escher zelf geen tatoeages had. Het zou wel heerlijk ‘out of character’ zijn, Maurits Cornelis Escher met een flink schip op zijn borst getatoeëerd. Of ‘I love woodcuts’, maar ik zie het niet helemaal voor me. Eschers werk is wel heel populair bij liefhebbers van de tatoeage.

Optimale optische illusie

Mits het goed gebeurt natuurlijk, kan een tatoeage van het werk van Escher een extra dimensie geven aan het werk. Bijvoorbeeld de man die Hand met spiegelende bol liet vereeuwigen op zijn glad geschoren hoofd. Hij gebruikt de welvingen van zijn eigen lichaam voor een extra illusie. Zijn hoofd lijkt wel een bol!

Het geeft ook een heerlijk droste-effect aan auteurschap. Wie is de geestelijk vader van dit menselijk kunstwerk? Escher, die het origineel bedacht? De tatoeëerder, die het vakkundig aanbracht op het menselijk lichaam? Of de man met de bijzonder geschikte kale knikker die de moed had om het op zijn achterhoofd te laten tatoeëren en had bedacht dat het een goed idee was?

Kunst?

Ik hoor u meteen denken: menselijk kunstwerk? Tatoeages zijn toch geen kunst? Dat valt te betwisten. We zijn inmiddels (gelukkig) ver verwijderd van de drie puntjes die je zelf aanbracht door middel van een hete naald en inkt, de inwisselbare tribals en de namen van exen die je probeert te vergeten waar je nooit meer vanaf komt. Er zijn gradaties natuurlijk, maar er worden nu tatoeages ontworpen en vervaardigd die in een museum niet zouden misstaan. Je kunt, mag, de bezitters van deze tatoeages, wandelende kunstwerken, niet opsluiten in een museum, maar de artistieke kwaliteit is ernaar.

Daarom hierbij een selectie van de mooiste tatoeages van Eschers werk van de afgelopen jaren:

Meer verhalen over Escher