fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

De Eschertentoonstelling

Met ruim 120 prenten zijn bij Escher in Het Paleis altijd de bekendste werken en een selectie van steeds wisselende grafiek en vlakvullingen uit het oeuvre van Maurits C. Escher (1898-1972) te zien. U kunt hier het hele jaar door genieten van zijn werk, van zijn vroege Italiaanse landschappen tot zijn kenmerkende vlakvullingen, zijn onmogelijke gebouwen en zijn wereldberoemde Metamorphoses. Dit werk wordt getoond in een koninklijke ambiance: het voormalige winterpaleis van Koningin-Moeder Emma.

Ontdek de kunstenaar Maurits Cornelis Escher, een man die zich constant bleef verbazen over de wonderlijke wereld om zich heen. De wereldberoemde Nederlandse graficus boeit jong en oud met zijn fantasievolle werelden, waarin verwondering en illusie de hoofdrol spelen.

In museum Escher in Het Paleis staat Eschers ontwikkeling als kunstenaar centraal. Zijn vroege werk bestaat uit prille houtsneden van personen en weergaloze weergaven van natuur en landschappen, waarin hij zijn talent verkent. In zijn latere werk ontwikkelt hij zijn revolutionaire vlakvullingen, metamorfoses en optische illusies. Zijn speelse prenten zijn een plezier voor het oog en vormen al jaren een rijke inspiratiebron voor wiskundigen, filmmakers en architecten over de hele wereld.

M.C. Escher, Prentententoonstelling, litho, mei 1956
M.C. Escher, Relativiteit, houtsnede, juli 1953

Leer over Eschers leven en werk in onze filmzaal, ontdek hoe hij te werk ging bij het maken van zijn bijzondere grafiek en duik diep in zijn geschiedenis door middel van foto’s en een interactieve tijdlijn.

De meester, de koning, de tovenaar

Bewonder Eschers meesterwerken die de kroon vormen op zijn indrukwekkende oeuvre. Denk aan een vroeg hoogtepunt als Dag en nacht (1938), waarin hij een Nederlands polderlandschap laat overlopen in vliegende vogels. Of de tijdloze prent Relativiteit (1953), waarin meerdere realiteiten naast elkaar lijken te bestaan en hij de zwaartekracht trotseert. En natuurlijk de parel in de kroon: de zeven meter lange prent Metamorphose III (1967-1968), waarin hij de ultieme invulling geeft aan zijn hoofdthema’s eeuwigheid en oneindigheid. Ontdek Escher als meester van de metamorfose, de koning van de illusie en de tovenaar op papier.

Beleef de wereld van Escher

Op de tweede etage leert u kijken als Escher in een interactieve tentoonstelling. Puzzel met uw ogen, ontdek met uw handen en word deel van Eschers beleving. Stap binnen in zijn illusie en groei tot reus of krimp tot minimens in enkele seconden. Kom nog dichter bij Escher door uw eigen vlakvulling te maken of zelf aan de slag te gaan met onmogelijke figuren.

In onze zaal met Op-art begint u aan uzelf te twijfelen: de kunstwerken lijken te bewegen… maar het is uw eigen beweging die deze illusie creëert. In de bijzondere installatie Langenfelder Lichtwand voor Escher in Het Paleis (2012) van de Duitse Zero-kunstenaar Otto Piene wordt u deel van een schouwspel door het continu bewegende licht.

Op bezoek in een Koninklijk Paleis

Koningin-Moeder Emma (1858-1934) woonde en werkte in dit voormalige paleis vanaf 1901 tot haar overlijden. Ook ontving ze hier haar familie en officiële gasten. Na haar dood hebben ook de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix dit paleis gebruikt. Het ruim twee eeuwen oude pand ligt in het museumkwartier van historisch Den Haag aan het Lange Voorhout, een van de mooiste lanen van Nederland. Het is het enige openbare gebouw in Den Haag waar u nog de oude paleissfeer kunt ervaren.

Daarnaast vindt u hier een unieke parketvloer van de Amerikaanse minimal artist Donald Judd en wordt het paleis verlicht door de spectaculaire kroonluchters van Hans van Bentem.

De kroonluchter van Hans van Bentem in het trappenhuis
Parketvloer van Donald Judd. Foto: Isabel Nabuurs