In 2023 is het 125 jaar geleden dat M.C. Escher (1898-1972) werd geboren. Escher in Het Paleis viert dat met een bijzondere jubileumtentoonstelling over Escher en zijn leermeester en goede vriend Samuel Jessurun de Mesquita. Deze tentoonstelling is een aanvulling op de vaste tentoonstelling met de topstukken uit het oeuvre van Escher. In het museum hangen vindt u meer dan 125 werken van Escher en 70 prenten en tekeningen van Samuel Jessurun de Mesquita. Het werk van beide kunstenaars wordt getoond in een koninklijke ambiance: het voormalige winterpaleis van Koningin-Moeder Emma.
Ontdek de kunstenaar Maurits Cornelis Escher, een man die zich constant bleef verbazen over de wonderlijke wereld om zich heen. De wereldberoemde Nederlandse graficus boeit jong en oud met zijn fantasievolle werelden, waarin verwondering en illusie de hoofdrol spelen.
In museum Escher in Het Paleis staat Eschers ontwikkeling als kunstenaar centraal. Zijn vroege werk bestaat uit prille houtsneden van personen en weergaloze weergaven van natuur en landschappen, waarin hij zijn talent verkent. In zijn latere werk ontwikkelt hij zijn revolutionaire vlakvullingen, metamorfoses en optische illusies. Zijn speelse prenten zijn een plezier voor het oog en vormen al jaren een rijke inspiratiebron voor wiskundigen, filmmakers en architecten over de hele wereld.
Bewonder Eschers meesterwerken die de kroon vormen op zijn indrukwekkende oeuvre. Denk aan een vroeg hoogtepunt als Dag en nacht (1938), waarin hij een Nederlands polderlandschap laat overlopen in vliegende vogels. Of de tijdloze prent Relativiteit (1953), waarin meerdere realiteiten naast elkaar lijken te bestaan en hij de zwaartekracht trotseert. En natuurlijk de parel in de kroon: de zeven meter lange prent Metamorphose III (1967-1968), waarin hij de ultieme invulling geeft aan zijn hoofdthema’s eeuwigheid en oneindigheid. Ontdek Escher als meester van de metamorfose, de koning van de illusie en de tovenaar op papier.
De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita
Escher in Het Paleis – 18 februari t/m 1 oktober 2023
De ontdekker van Maurits Cornelis Escher: zo staat Samuel Jessurun de Mesquita bekend. Deze talentvolle kunstenaar en graficus was óók leraar grafische technieken aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten. Wanneer Escher daar begint aan een studie bouwkunde, krijgt De Mesquita zijn grafische werk onder ogen. Hij is daar zo van onder de indruk dat hij Escher overtuigt over te stappen naar zijn vakgebied. Escher ontwikkelt zich vervolgens tot een meesterlijke graficus en de twee krijgen zowel een artistieke als persoonlijke band voor het leven. Hun artistieke voorkeuren komen deels overeen, maar De Mesquita heeft een heel eigen signatuur. In zijn verbeelding van mensen en dieren laat hij alles weg wat niet essentieel is en zet hij zijn onderwerpen neer met een aantal krachtige lijnen. In andere voorstellingen is hij wat vrijer; deze werken ontstaan vanuit de fantasie en zijn vaak humoristisch, maar soms ook dreigend van aard. Ook na de dood van De Mesquita in 1944 in Auschwitz houdt Escher zijn leermeester en vriend in ere. De aangrijpende grafiek van Samuel Jessurun de Mesquita hangt in deze tentoonstelling zij aan zij met het werk van zijn beroemdste leerling.
Lees meer over deze tentoonstelling
Beleef de wereld van Escher
Op de tweede etage leert u kijken als Escher in een interactieve tentoonstelling. Puzzel met uw ogen, ontdek met uw handen en word deel van Eschers beleving. Stap binnen in zijn illusie en groei tot reus of krimp tot minimens in enkele seconden. Kom nog dichter bij Escher door uw eigen vlakvulling te maken of zelf aan de slag te gaan met onmogelijke figuren.
In onze zaal met Op-art begint u aan uzelf te twijfelen: de kunstwerken lijken te bewegen… maar het is uw eigen beweging die deze illusie creëert. In de bijzondere installatie Langenfelder Lichtwand voor Escher in Het Paleis (2012) van de Duitse Zero-kunstenaar Otto Piene wordt u deel van een schouwspel door het continu bewegende licht.
Koningin-Moeder Emma (1858-1934) woonde en werkte in dit voormalige paleis vanaf 1901 tot haar overlijden. Ook ontving ze hier haar familie en officiële gasten. Na haar dood hebben ook de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix dit paleis gebruikt. Het ruim twee eeuwen oude pand ligt in het museumkwartier van historisch Den Haag aan het Lange Voorhout, een van de mooiste lanen van Nederland. Het is het enige openbare gebouw in Den Haag waar u nog de oude paleissfeer kunt ervaren.
Daarnaast vindt u hier een unieke parketvloer van de Amerikaanse minimal artist Donald Judd en wordt het paleis verlicht door de spectaculaire kroonluchters van Hans van Bentem.