Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Eschertegels te zien in Escher in Het Paleis

Escher was niet alleen graficus, hij ontwierp ook kunst voor de openbare ruimte. Voor het eerst zijn nu originele Eschertegels te zien in Escher in Het Paleis.

Escher ontwierp pilaren voor twee scholen: het Maris College te Den Haag in 1959 en het Baarnsch Lyceum in Baarn in 1969. Voor het Maris College (destijds nog de Meisjesschool genaamd op de J.W. Frisolaan) ontwierp Escher drie pilaren, voor het Baarnsch Lyceum maakte hij er twee. Allen in zwart-wit en allen bestaand uit tegels voorzien van regelmatige vlakvullingen. Escher maakte met zijn kenmerkende minutieuze precisie de ontwerptekening voor de tegelpilaren en de tegels werden vervaardigd door De Porceleyne Fles.

Toen beide scholen onlangs verhuisden moesten de tegelpilaren natuurlijk mee. Dit was geen makkelijke klus. Zowel in Den Haag, als in Baarn werd alles op alles gezet om dit mogelijk te maken. De tegelpilaren werden zorgvuldig ontmanteld. Tegel voor tegel werd uitgeslepen, genummerd en gecategoriseerd, zodat elke tegel precies op dezelfde plek kon worden teruggeplaatst op de nieuwe pilaren op de nieuwe locatie. Dankzij het vakmanschap van de werklieden werd slechts een minimaal aantal reservetegels aangesproken.

Nu de verhuizing van de tegels is geslaagd vieren wij dit met de onthulling van zes originele Eschertegels in het paleis. Op 6 februari zullen vertegenwoordigers van beide scholen de vitrine met de tegels feestelijk onthullen.

Lees alles over het ontwerp en de fabricage en montage van deze tegels en hun verhuizingen in dit verhaal van conservator Dunja Nadjézjda Hak.

Foto: Jan Jansen, Haags Gemeentearchief. 1966
Tegelpilaren naar Eschers ontwerp, Maris College te Den Haag, 2016

Zuilen in de hal van het Baarnsch Lyceum. Foto: Zandvoort, 1969
Zuil 'Bloemen' in de hal van het Baarnsch Lyceum, 2011