fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Escher, een wonderlijk gevoel

Escher in Het Paleis is al een aantal jaren bezig om het museum toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Dat doen we onder andere door aanpassingen te maken in het museum voor zelfstandig museumbezoek, aan de aangeboden rondleidingen en de toegankelijkheid van de website. De doelgroep waar het museum zich de afgelopen 3 jaar op gericht heeft is die van mensen met een visuele beperking. Daarvoor is er een samenwerking gezocht met de Haagse Hogeschool, de middelbare school ISW Hoogeland, stichting Koninklijke Visio, stichting Kubes en stichting Voorall. In dat samenwerkingsverband zijn twee belangrijke resultaten behaald. Allereerst een rondleiding voor blinden en slechtzienden waarbij de thematiek van Escher wordt toegelicht aan de hand van een aantal speciaal ontwikkelde tastobjecten. En daarnaast drie interactieve multi-zintuiglijke objecten die bezoekers prikkelen door middel van audio en ze te laten voelen aan 3D-versies van de prenten Reptielen, Diepte en Relativiteit. De focus ligt hierbij op zelfstandig museumbezoek en op het onderlinge gesprek tussen ‘zienden’ en ‘niet-zienden’. Voor beide trajecten geldt dat er intensief is samengewerkt tussen leerlingen, studenten, het museum, de doelgroep en de producent. Het leer- en ontwikkelproces bij alle betrokkenen is dan ook minstens zo waardevol als het eindresultaat. Een proces dat net zoveel bijdraagt aan een inclusieve wereld op lange termijn als de multi-zintuiglijke objecten zelf. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Voor dit project ontving Escher in Het Paleis de juryprijs van de RAAK Stimuleringsprijs.

De multi-zintuiglijke objecten staan inmiddels te pronken in de interactieve tentoonstelling op de tweede verdieping van het museum. Over de ontwikkeling van dit project is deze film gemaakt. Omdat wij vinden dat ook de film toegankelijk moet zijn, is deze voorzien van ondertiteling en audiodescriptie en is er ook een tekstalternatief beschikbaar voor de ingesproken audio. Deze toegankelijke versie is gemaakt met de software van Scribit.pro.

Door alle beperkingen rondom Covid-19 is de feestelijke lancering uitgesteld. We hopen dit in het najaar alsnog te doen.