Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Eerste houtgravure

Na hun vakantie bij de Schiblers in Steckborn reist het gezin Escher eind juni 1931 door naar Nederland. Jetta en de kinderen zouden er tot 1 en Maurits tot 18 september blijven. Deze Haagse periode van drieënhalve maand gebruikte Escher om zijn techniek te verbeteren en uit te breiden. Hij bezocht het atelier van de houtsnijder Fokko Mees die hem de mogelijkheden leerde van het bewerken van kopshout met een burijn. Escher kocht een graveerburijn met een loep om dit zeer fijne werk te kunnen maken. Deze zogenaamde ‘dradenteller’ was een opvouwbaar apparaatje dat in de textielindustrie werd gebruikt. Het bestond uit een kleine sterke lens, die door een vlak voetje op vaste afstand boven de stof werd gehouden. In het voetvlak was een vierkante opening aangebracht. Het werd gebruikt om het aantal draden te tellen dat in de vierkante opening (van bijvoorbeeld 10×10 mm) zichtbaar was.


Het eerste resultaat was een uitnodigingskaart voor zijn tentoonstelling bij kunsthandel Liernur in Den Haag. Hij gebruikte de Leeuw van Sint Marcus op het piazza in Ravello als motief. Hij was zelf meerdere keren bij die leeuw geweest en hij zou hem later nogmaals vastleggen, in een litho. Het Vaderland schreef erover:

‘Een kundig gesneden leeuwtje, van archaïsche allures, nodigt ons uit deze expositie te gaan zien; en wie aan deze uitnodiging gehoor geeft, zal zich in zijn verwachting niet teleurgesteld voelen.’

Meer Escher vandaag