Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Wat is er te zien?

Zoveel hoeden, zoveel zinnen

10 september t/m 2 oktober 2016

“Eén grijze massa”, was het oordeel van Erica Terpstra over de toehoorders van de troonrede. In 1977 besloot zij dit te veranderen, als pas gekozen kamerlid droeg zij een hoed. Als eerbetoon aan de Koningin en om een beetje vrolijkheid te brengen. Dit sloeg aan en een traditie was geboren.

Prinsjesdag is tegenwoordig niet alleen de dag waarop het werkjaar van de Eerste en Tweede kamer wordt geopend, de dag van de gouden koets en het koffertje met de Miljoenennota en de Rijksbegroting; Prinsjesdag is ook hoedjesdag! Geen vrouw verschijnt zonder hoed bij de troonrede. De hoed is vaak zelfs een statement. Van stijl of zelfs politieke kleur.

September 2016 was bij Escher in Het Paleis hoedjesmaand. In het kader van het Prinsjesfestival toonden we de mooiste, spraakmakendste en kleurrijkste hoeden van de afgelopen jaren. Van de veelbesproken fascinator van Koningin Maxima uit 2002 tot de protesthoed van Marianne Thieme uit 2011. Zoveel hoeden, zoveel zinnen; van fashion statement tot politiek protest.

Hoogtepunt in de tentoonstellingsperiode was de Hatwalk op het Lange Voorhout op zaterdagmiddag 17 september 2016, tijdens het Prinsjesfestival.

Van woensdag 14 september 2016 tot en met Prinsjesdag, dinsdag 20 september 2016, was de binnenstad van Den Haag het decor van hét feest van de democratie. Prinsjesfestival telde die week vele inhoudelijke en feestelijke activiteiten. De provincie Zeeland was strategisch partner van het festival. Zij openden traditiegetrouw een ambassade in Den Haag, dit keer in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.

Meer tentoonstellingen