Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Wat is er te zien?

Escher, close up

4 februari t/m 28 mei 2017

Nog nooit getoonde foto’s uit het persoonlijke archief van Escher

Maurits Cornelis Escher gebruikte fotografie als inspiratie en als onderdeel van zijn voorstudies, dit was voor het eerst te zien in de tentoonstelling Escher, close up. Escher maakte tijdens zijn leven honderden foto’s, maar exposeerde daarmee nooit. Hoewel ze het niveau van familiekiekjes ontstijgen waren deze foto’s voor Escher privé. In net geordende fotoalbums verzamelde hij voor zichzelf momentopnamen van mooie herinneringen en interessante beelden. Na zijn dood werd zijn archief alleen bekeken door een selecte groep historici.

George Arnold Escher op de wip, 6 september 1929
Maurits Cornelis Escher met George Arnold Escher, 29 december 1926

Escher, close up gunde bezoekers voor het eerst een blik op een selectie uit Eschers persoonlijke fotoarchief. Zijn foto’s bieden niet alleen een inkijk in zijn dagelijks leven en in zijn hoofd, zij geven ook een ongekende visie op zijn werkwijze als kunstenaar. Ze laten onder meer zien hoe hij zocht naar compositie en visuele illusie. Een blik op zijn foto’s is een focus op wat de kunstenaar fascineerde, zijn kijk op de wereld. Nog nooit was Escher zo dichtbij.

Echtgenote Jetta met uitzicht op Atrani, mei 1931
M.C. Escher, Metamorphose III, (detail Atrani) houtsnede, 1939-1940 / 1967-1968

Conservator Dunja Hak gaat in een aantal verhalen in op de rol die fotografie speelde in Escher’s leven en werk en op de totstandkoming van de tentoonstelling.

De pracht van alledag

Van lijstje tot kader

Van foto tot fantasie

Escher, close up

Meer tentoonstellingen

Permanente tentoonstelling

Met ruim honderdvijftig prenten zijn bij Escher in Het Paleis altijd de bekendste werken en een selectie van steeds wisselende grafiek en vlakvullingen uit het oeuvre van Maurits C. Escher (1898-1972) te zien. Met als hoogtepunt en kroon op de tentoonstelling de 7 meter lange Metamorfose III.

Lees meer

Emma, moeder van de moderne monarchie

15 september t/m 29 oktober 2017
Elk najaar sluit Escher in Het Paleis aan bij de festiviteiten rond Prinsjesdag. Dit jaar was het thema van het Prinsjesfestival: Tijd om elkaar te vinden. Het was een goede aanleiding om Koningin-moeder Emma eens extra voor het voetlicht te brengen. Dat deden we in samenwerking met het Nationaal Archief.

Lees meer

Escher & Schatten uit de Islam

12 juli t/m 3 november 2013
Voor het eerst maakten twee Nederlandse musea vanuit hun totaal verschillende achtergrond een gemeenschappelijke expositie waarin een vergelijking tussen de islamitische kunst en het werk van M.C. Escher centraal stond: Escher & Schatten uit de Islam in Den Haag en Escher meets Islamic Art in Amsterdam.

Lees meer