Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Wat is er te zien?

Escher, close up

4 februari t/m 28 mei 2017

Nog nooit getoonde foto’s uit het persoonlijke archief van Escher

Maurits Cornelis Escher gebruikte fotografie als inspiratie en als onderdeel van zijn voorstudies, dit was voor het eerst te zien in de tentoonstelling Escher, close up. Escher maakte tijdens zijn leven honderden foto’s, maar exposeerde daarmee nooit. Hoewel ze het niveau van familiekiekjes ontstijgen waren deze foto’s voor Escher privé. In net geordende fotoalbums verzamelde hij voor zichzelf momentopnamen van mooie herinneringen en interessante beelden. Na zijn dood werd zijn archief alleen bekeken door een selecte groep historici.

George Arnold Escher op de wip, 6 september 1929
Maurits Cornelis Escher met George Arnold Escher, 29 december 1926

Escher, close up gunde bezoekers voor het eerst een blik op een selectie uit Eschers persoonlijke fotoarchief. Zijn foto’s bieden niet alleen een inkijk in zijn dagelijks leven en in zijn hoofd, zij geven ook een ongekende visie op zijn werkwijze als kunstenaar. Ze laten onder meer zien hoe hij zocht naar compositie en visuele illusie. Een blik op zijn foto’s is een focus op wat de kunstenaar fascineerde, zijn kijk op de wereld. Nog nooit was Escher zo dichtbij.

Echtgenote Jetta met uitzicht op Atrani, mei 1931
M.C. Escher, Metamorphose III, (detail Atrani) houtsnede, 1939-1940 / 1967-1968

Conservator Dunja Hak gaat in een aantal verhalen in op de rol die fotografie speelde in Escher’s leven en werk en op de totstandkoming van de tentoonstelling.

De pracht van alledag

Van lijstje tot kader

Van foto tot fantasie

Escher, close up

Meer tentoonstellingen