Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Verwacht: Emma, moeder van de moderne monarchie

Van 15 september t/m 29 oktober presenteren Escher in Het Paleis en het Nationaal Archief ‘Emma, moeder van de moderne monarchie‘, in de balzaal van Emma’s eigen winterpaleis.

Elk najaar sluit Escher in Het Paleis aan bij de festiviteiten rond Prinsjesdag. Dit jaar is het thema van het Prinsjesfestival: Tijd om elkaar te vinden. Het is een goede aanleiding om Koningin-moeder Emma eens extra voor het voetlicht te brengen. Dat doen we in samenwerking met het Nationaal Archief. De presentatie komt te staan in de mooiste zaal van Emma’s winterpaleis: de balzaal. Daar zullen onder andere de originele Troonrede uit 1891 en een aantal bijzondere memorabilia aan de bezoeken van Emma aan de provincies te zien zijn.

Wanneer koning Willem III in 1890 na een ziekbed overlijdt is zijn opvolgster Wilhelmina nog minderjarig. Emma van Waldeck-Pyrmont valt daarom in als regentes totdat haar dochter oud genoeg is. Emma is wellicht niet de bekendste Oranje, maar ze heeft bijzonder veel betekend voor het voortbestaan van de monarchie. En dat terwijl zij haar regentschap (1890-1898) begon met een achterstand; ze was jong, ze kwam niet uit Nederland (ze was van origine Duits) én ze was vrouw.

In een tijd waarin er nog geen kiesrecht was voor vrouwen in Nederland, was Emma het eerste vrouwelijke staatshoofd op de Nederlandse troon. In een tijd van toenemend nationalisme en polarisatie, juist toen, wist ze het Nederlandse volk te verbinden en het koningshuis positief onder de aandacht te brengen.

Emma was niet alleen plichtsgetrouw, intelligent, doortastend en onpartijdig; ze was ook zichtbaarder dan haar voorgangers. Met een uitgekiende publiciteitscampagne wist ze de koninklijke familie positief onder de aandacht te brengen en reisde met haar dochter door het hele land. Zo stoomde ze niet alleen de jonge Wilhelmina klaar voor haar toekomstig koningschap, ze stoomde het land klaar voor haar dochter. Emma was de moeder van de moderne monarchie.