fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Bijzonder bruikleen

Vorige week is een vitrine onthuld in Escher in Het Paleis met daarin een bijzonder bruikleen. Deze komt van de heer en mevrouw Hoogendijk-Floor. Gedurende de jaren heeft dit echtpaar meerdere werken van M.C. Escher aangeschaft, die recentelijk aan Escher in Het Paleis in langdurig bruikleen zijn gegeven. In hun bezit zijn onder meer een vignet met vissen en het bijbehorende houtblok.

Vissen (vignet), houtblok, 1955
M.C. Escher, Vissen (vignet), houtsnede, 1955

Escher heeft maar weinig intacte houtblokken achtergelaten na zijn dood en de meesten daarvan zijn in particulier bezit. Deze bruikleen is voor het museum daarom van onschatbare waarde.

Onderdeel van de bruikleen zijn ook een tentoonstellingsuitnodiging en meerdere vignetten voor kaarten. Van 1953 tot 1956 maakte Escher ieder jaar een gekleurde houtsnede voor Eugène en Willy Strens. Elk jaar lichtte hij daarvoor één van de vier elementen uit op een vignet dat door het echtpaar als nieuwjaarswens werd verstuurd. De prenten hebben water en vuur als thema. In de nieuwjaarswens met vuur als thema koos Escher voor de mannetjes uit de prent Ontmoeting (1944).

M.C. Escher, Ontmoeting, litho, mei 1944
M.C. Escher, Vuur (nieuwjaarswens 1955), houtsnede in geel en oranje, gedrukt van twee blokken, met boekdruk in grijs, oktober 1952

De keuze voor vissen als illustratie bij het thema water in 1956 was ook logisch: gedurende zijn hele carrière keerden vissen terug als herkenbaar element in Eschers werk. Zo ook bijvoorbeeld op gelijke wijze in de houtsnede Vissen uit 1941. Voor opdrachten deinsde Escher dus niet terug om eerdere thema’s opnieuw een rol te geven.

M.C. Escher, Vissen, houtsnede in drie tinten grijsgroen, gedrukt van drie blokken, oktober 1941
M.C. Escher, Water (nieuwjaarswens 1956), houtsnede in groen en blauw, gedrukt van twee blokken, met boekdruk in grijs, oktober 1952

Meer Escher vandaag