Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Wat is er te zien?

Nadir en Zenith in de wereld van Escher

Beleef het leukste prentenboek van het jaar in de vrolijke zomertentoonstelling van Escher in Het Paleis

23 mei t/m 1 september 2019

De kunst van de graficus M.C. Escher vormt een inspiratiebron voor talloze creatievelingen, van architecten tot rocksterren, van wiskundigen tot grafisch ontwerpers en van scholieren tot kunstenaars. Ook illustrator en prentenboekmaker Wouter van Reek liet zich door Escher inspireren. In zijn nieuwste prentenboek, Nadir en Zenith in de wereld van Escher, gaan lezers op avontuur met de hoofdpersonen Nadir en Zenith. Ze belanden in de wondere wereld van Escher, vol eindeloze trappen en onmogelijke gebouwen. In de zomertentoonstelling van 2019 kwam die wereld nog sterker tot leven. We toonden illustraties uit het boek, maar ook de voorstudies, het verhaal van de maker en natuurlijk de werken van Escher. Het was een belevenis voor alle leeftijden.

Tentoonstelling voor jong en oud

De hoofdpersonen Nadir en Zenith klimmen en klauteren per ongeluk de wereld van Escher in en gaan op zoek naar het onbekende. In de wereld van Escher is niks gewoon: boven verandert in beneden, hoog wordt opeens laag. Nadir vindt het soms nog wel spannend, maar Zenith gaat onbevangen de uitdaging aan. Samen trotseren ze de onmogelijkheden van Eschers werk.


Escher in Het Paleis bracht het prentenboek van Wouter van Reek tot leven in deze vrolijke tentoonstelling voor alle leeftijden. Zowel voor families, liefhebbers van prentenboeken als voor Escherfans was deze tentoonstelling een wonderlijke ontdekkingstocht, waarin van alles was te zien, te doen en te lezen. De bezoeker stond oog in oog met de belangrijkste inspiratiebronnen voor het boek: de prenten van M.C. Escher. Ook het verhaal van de maker Wouter van Reek nam de bezoekers mee op reis. Samen met een speciaal ontworpen educatieve speurtocht konden kinderen met Nadir en Zenith de tentoonstelling door om de wereld van Escher te verkennen.

Boek

Nadir en Zenith in de wereld van Escher is uitgegeven door Leopold, in samenwerking met Escher in Het Paleis. Het prentenboek is voor €15,99 te verkrijgen bij meerdere boekhandels in het land en in de museumwinkel van Escher in Het Paleis.

Meer tentoonstellingen

13 oktober t/m 9 december 2018

Rinus Roelofs

Escher in het Paleis toonde een serie bijzondere sculpturen van de Nederlandse wiskundige en beeldend kunstenaar Rinus Roelofs (Hengelo, 1954).
Uitgangspunt voor het werk van Roelofs is zijn fascinatie voor wiskunde. Of om preciezer te zijn: zijn fascinatie voor wiskundige structuren. Wiskundige structuren zijn overal om ons heen te vinden. We kunnen ze overal in ons dagelijks leven zien.

Lees meer
4 februari t/m 28 mei 2017

Escher, close up

Nog nooit getoonde foto’s uit het persoonlijke archief van Maurits Cornelis Escher. De graficus gebruikte fotografie als inspiratie en als onderdeel van zijn voorstudies. Dit was voor het eerst te zien in de tentoonstelling Escher, close up.

Lees meer
14 juli t/m 26 augustus 2018

Once upon a time…

Dit jaar was Den Haag in de ban van het festival Analog Patterns, een festival geïnitieerd door de Grafische Werkplaats met als onderwerp: patronen. Escher in Het Paleis sloot bij dit festival aan met een tentoonstelling van Christie van der Haak en Suzan Drummen in de balzaal van het Paleis.

Lees meer
Oktober 2014 t/m oktober 2019

Verwondering

De werken van Maurits C. Escher zijn wereldberoemd, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat er toch nog nieuws valt te ontdekken. De tentoonstelling Verwondering wierp een nieuw licht op het werk van Escher. We toonden het verband tussen de realiteit van Eschers oude HBS in Arnhem en prenten die hij dertig jaar later maakte.

Lees meer
14 november 2019 t/m 9 februari 2020

David Umemoto: Architect van het onmogelijke

Twee kunstenaars, twee disciplines, maar een gelijke voorliefde voor raadselachtige architectuur. In de winter van 2019/2020 bracht Escher in Het Paleis voor het eerst het werk van de kunstenaar M.C. Escher (1898 – 1972) samen met de sculpturen van hedendaags kunstenaar en architect David Umemoto (1975).

Lees meer
15 september t/m 29 oktober 2017

Emma, moeder van de moderne monarchie

Elk najaar sluit Escher in Het Paleis aan bij de festiviteiten rond Prinsjesdag. Dit jaar was het thema van het Prinsjesfestival: Tijd om elkaar te vinden. Het was een goede aanleiding om Koningin-moeder Emma eens extra voor het voetlicht te brengen. Dat deden we in samenwerking met het Nationaal Archief.

Lees meer