Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Caltavuturo in de Madonische bergen

Op 22 april 1932 vertrokken Escher en zijn vriend Giuseppe Haas-Triverio voor een maand naar Sicilië, voor beiden een nieuw gebied. Ze beperkten zich tot het noordelijke deel van het eiland, dat ze met het stoomschip Florio vanuit Napels bereikten. Het aantal bezochte plaatsen in de maand die volgde, was indrukwekkend: de universiteits- en havenstad Palermo, het Saraceense stadje Corleone, Cefalù, met zijn beroemde kathedraal, het Griekse stadje Tindari, de badplaats Milazzo, het eiland Lipari, het zo mooi gelegen Taormina, de omgeving van de Etna, Giarre, met de sporen van de vulkaanuitbarsting in 1928, Randazzo, met de huizen gebouwd van donkergekleurde lava, de lavaformaties bij Bronte, Cesarò, Roina, Cerami, Nicosia, waar de bewoners een Lombardisch dialect spreken, Sperlinga, Enna, Gangi, Petralia Sottana, Sclafani, Segesta, met de Griekse tempel en Caltavuturo. In die maand maakte hij drieëntwintig schetsen die hij in de winter van 1932-1933 uitwerkte in 12 prenten. Samen geven ze een goed beeld van het bezoek aan het eiland dat op hem en Haas-Triverio zo’n grote indruk had gemaakt.

Caltavuturo in de Madonische bergen is een van die prenten. De Madonie is een bergketen in Sicilië met als hoogste top de Pizzo Carbonara, met bijna 2000 meter de een-na-hoogste van Italië (na de Etna). Een prachtig gebied met uitbundige natuur en een aantal eeuwenoude stadjes en dorpjes. Escher deed niets liever dan dwalen door een bergachtig landschap en zich verbazen over de nederzettingen die hij in deze vaak afgelegen gebieden aan trof. Caltavuturo ligt in de schaduw van een machtige rotspartij en het contrast tussen natuur en cultuur is iets dat hij in vele prenten heeft vastgelegd. Hij voegt vrijwel altijd iets van de bebouwing toe aan de Italiaanse landschappen die hij in de jaren twintig en dertig maakte. Voorbeelden hiervan zijn Goriano Sicoli, Barbarano, Cerro al Volturno, Castrovalva, Palizzi, Morano, Pentedatillo, Tropea en Santa Severina. Allemaal prenten waarin het plaatsje op of tegen een rots- of bergwand geplakt is, alsof het voortdurend in een strijd om het bestaan is verwikkeld. In het geval van Caltavuturo lijken stad en inwoners de strijd te verliezen. Escher zet het plaatsje slechts in ruwe vorm neer en legt de nadruk op de wolkenlucht en ‘Rocco di Sciara’, de rotspartij die de gebouwen beneden lijkt te verzwelgen.

Eschers agenda van de eerste week van mei 1932. Op 14 mei is hij in Caltavuturo en hij maakt daar 2 tekeningen (nummers 17 en 18).
Giuseppe Haas-Triverio bij Sclafani, 15 mei 1932

Meer Escher vandaag