fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Hoera, Escher is jarig!

Optische illusies, onmogelijke architectuur, weergaloze vlakvullingen, oneindige landschappen, meesterlijke metamorfoses. Dat kan maar één kunstenaar zijn: M.C. Escher. Op 17 juni 2023 is het 125 jaar geleden dat Escher (1898-1972) werd geboren. Dat gaan we natuurlijk vieren met een feestje in het museum! Feest je mee?

Escher in Het Paleis heeft een verjaardagsprogramma samengesteld met voor iedereen iets leuks. Voor de deur van het paleis vind je al een Escheriaanse verrassing en binnen staat ook alles in het teken van zijn verjaardag. Daarnaast kun je uiteraard genieten van de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita over de band van Escher met zijn leermeester.

Programma 17 juni

Escher for the blind and visually impaired

Rondleiding voor blinden en slechtzienden

Omdat we bezoekers met een visuele beperking ook het werk van Escher willen laten ervaren, is er deze ochtend een speciale rondleiding door de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita. Daarin leer je de kunstwerken op een interactieve manier kennen door middel van voelobjecten en reliëfs.

Tijd: 9.30-11 uur
Wie: mensen met een visuele beperking en begeleiders
Waar: begane grond en 1e verdieping
Tickets: voor deze rondleiding onder begeleiding van een gids vragen we de normale entreeprijs. Begeleiders mogen gratis naar binnen, maar ze moeten dit gratis kaartje echter wel reserveren via de ticketpagina.
Tickets en registratie
Joris Escher, foto: Fjodor Buis
Joris Escher, foto: Fjodor Buis

Lezing en signeersessie Joris Escher

Dit voorjaar verscheen het boek Escher worden, geschreven door Joris Escher, de achterneef van M.C. Escher. Hij gaat daarin op ontdekkingsreis naar de oorsprong van de fascinaties van zijn oudoom. Joris Escher neemt de lezer mee van Haarlem naar Italië, van Japan en China naar Canada, en van Spanje weer terug naar het Hollandse Baarn. Deze dag is Joris aanwezig in Escher in Het Paleis waar hij in de balzaal uitgebreid vertelt over de literaire zoektocht naar zijn oudoom. Aansluitend is er een signeersessie. Het boek is verkrijgbaar in de Paleiswinkel.

Tijd: 10.15-11 uur
Wie: iedereen
Waar: balzaal
Tickets: de voordracht is gratis voor bezoekers met een entreebewijs. Reservering is wel noodzakelijk.
Inge Aanstoot
Inge Aanstoot

Live demonstratie grafische technieken

Escher was een graficus, maar wat houdt dat nu precies in? En hoe werkt dat dan? In de balzaal zie en hoor je meer over een aantal grafische technieken die Escher gebruikte, zoals hout- en linoleumsneden. Kunstenaar Inge Aanstoot vertelt erover en geeft live demonstraties. In de linoleumworkshop kun je vervolgens zelf aan de slag!

Tijd: 12-16 uur
Wie: iedereen
Waar: balzaal
Tickets: gratis voor bezoekers met een entreebewijs

Workshop lino snijden

Wil je zelf eens kennismaken met grafiek en leren wat het werk van M.C. Escher zo bijzonder maakt? Tijdens onze workshop lino snijden ga je zelf aan slag en maak je je eigen grafische werk. We werken voor deze workshop met een inschrijfformulier, omdat er een maximum is aan het aantal mensen dat tegelijk aan het werk kan. Het formulier hangt naast de deur van het atelier.

Tijd: 12-16 uur
Wie: kinderen vanaf 7 jaar en volwassenen
Waar: Escher atelier
Tickets: gratis voor bezoekers met een entreebewijs

Programma 18 en 23 juni

Rondleiding met workshop ‘Teken je eigen vlakvulling’

workshop vlakvullingenEscher is een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Hij speelt in zijn werk met perspectief, ruimte en werkelijkheid. Niets is wat het lijkt in zijn wonderlijke prenten. Tijdens de rondleiding ontdek je hoe Escher zich liet inspireren door zijn leermeester Samuel Jessurun de Mesquita en, tijdens zijn reizen, door de betoverende mozaïeken in het Alhambra. In de workshop ‘kraak’ je de code van Eschers oneindige patronen en teken je een eigen vlakvulling op papier.

Data en tijd: Zondag 18 juni 10.30-12.00 uur
Vrijdag 23 juni 14.00-15.30 uur
Tijdsduur: 1,5 uur (45 minuten rondleiding, 45 minuten workshop)
Wie: volwassenen
Waar: museumzalen en atelier
Tickets: vanwege Eschers verjaardag bieden we deze tickets aan met een feestelijke korting: € 19,75 (normaal € 39,50)
In de prijs is inbegrepen: entree museum, rondleiding, workshop en materialen.
Om gebruik kunnen maken van dit speciale aanbod kun je deze kortingscode invoeren: escherverjaardag

Reserveringen zijn gesloten, er kan niet meer worden geboekt.

Programma in Den Haag

De verjaardag van Escher vieren we niet alleen, maar met de hele stad: met allerlei tentoonstellingen, activiteiten en gebouwen in Escherstijl is Den Haag dit jaar de stad van Escher.

Verjaardagsfeest in het Atrium

Kort na Eschers verjaardag wordt een van de hoogtepunten van het jubileumjaar onthuld. Vanaf 20 juni is de Megamorfose te zien, een gigantisch kunstwerk dat is geïnspireerd op de Metamorphoses van Escher. Honderden leerlingen uit alle stadsdelen van Den Haag hebben meegewerkt aan deze co-creatie die bewonderd kan worden in het Atrium, het ontmoetingscentrum in het stadhuis van Den Haag.

Verjaardagsfeest in Kunstmuseum Den Haag

Kunstmuseum Den Haag vormt samen met Escher in Het Paleis de basis van het jubileumjaar. Heb je de schitterende tentoonstelling Escher – Andere wereld al gezien? Daarvan kun je nog genieten t/m 10 september 2023. Breng vooral dan een bezoek tussen 17 en 24 juni. Kunstmuseum Den Haag heeft namelijk een hele verjaardagsweek!
Kijk hier voor een overzicht van de activiteiten in Kunstmuseum Den Haag.