fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Kom kijken naar de oneindige Megamorfose

In 2023 is het 125 jaar geleden dat Escher werd geboren. Dat vieren we in de hele stad met tentoonstellingen, activiteiten, gebouwen in Escherstijl en met alle inwoners van Den Haag. Een van de hoogtepunten is de Megamorfose, een gigantisch kunstwerk dat is geïnspireerd op de Metamorphoses van Escher. Honderden schoolkinderen uit alle stadsdelen van Den Haag hebben meegewerkt aan deze co-creatie die van 20 juni tot en met 30 augustus te zien zal zijn in het Atrium, het ontmoetingscentrum in het stadhuis van Den Haag.

Foto's: Fred Ernst

Verbinding

Met dit grootse educatieve project vieren we niet alleen 125 jaar Escher, maar ook de verbinding tussen deze bijzondere kunstenaar en de stad Den Haag. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is de in 1969 onthulde Metamorphose III in het oude postkantoor aan het Kerkplein. In 1967 kreeg M.C. Escher van de PTT de opdracht om zijn toen al geroemde prent Metamorphose II uit te breiden, zodat het de muren van de grote hal in het toenmalige hoofdkantoor in Den Haag kon verrijken. Inmiddels is het 48 meter lange werk naar Schiphol verhuisd, maar de herinnering aan de indrukwekkende versiering zal bij veel Haagse inwoners diep in het geheugen verankerd liggen.

Verbinding is daarnaast een sleutelwoord in het werk van Escher en in het bijzonder zijn Metamorphose III. Niet alleen omdat alle elementen met elkaar verbonden zijn in deze reusachtige prent, maar ook omdat Escher verbinding creëert met de kijker. Hij leert je namelijk kijken. Met zijn prenten vol oneindigheid en optische illusies laat hij je buiten bestaande kaders denken en viert hij met ons de fantasie.

Tijdens dit schooljaar zijn maar liefst 700 Haagse basisschoolleerlingen, tijdens de museumles Hoera! Escher is jarig, langs geweest bij Escher in Het Paleis om de werken van M.C. Escher te bekijken. Zo maakt de nieuwste generatie Haagse inwoners kennis met Eschers optische illusies en eindeloze metamorfoses. Vervolgens hebben de leerlingen samengewerkt aan een nieuwe metamorfose en zich door M.C. Escher en elkaar laten inspireren. In dit proces zijn ze de verbinding met elkaar aan gegaan en met elkaars verbeelde werelden. De daaruit ontstane Megamorfose is een cadeau aan Escher en aan de stad!

Aan de binnenkant van de opstelling is een beeldverslag van het maakproces van de leerlingen te zien. Daar kunt u ook in verschillende quotes lezen wat dit project voor hen heeft betekend. Verder laten we zien op welke andere plekken in Den Haag M.C. Escher in de vorige eeuw zijn stempel heeft gedrukt.