fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Rinus Roelofs

13 oktober t/m 9 december 2018

Kunst over wiskunde

Escher in het Paleis toonde een serie bijzondere sculpturen van de Nederlandse wiskundige en beeldend kunstenaar Rinus Roelofs (Hengelo, 1954). Uitgangspunt voor het werk van Roelofs is zijn fascinatie voor wiskunde. Of om preciezer te zijn: zijn fascinatie voor wiskundige structuren. Wiskundige structuren zijn overal om ons heen te vinden. We kunnen ze overal in ons dagelijks leven zien. Het gebruik van deze structuren als visuele decoratie is zo gewoon dat we dit zelfs niet als wiskunde zien. Maar het bestuderen van de eigenschappen van deze structuren en vooral de relatie tussen de verschillende structuren kan vragen oproepen. Vragen die het begin kunnen zijn van interessante artistieke verkenningen.

Rinus Roelofs

Dergelijke artistieke verkenningen leiden bij Roelofs tot intrigerende ontwerpen voor sculpturen, die vervolgens gemaakt kunnen worden in allerlei soorten materialen, zoals papier, hout, metaal, acryl, enz. Het begint allemaal met verbazing, in een poging te begrijpen wat je ziet. Het onderzoeken van die verbazing leidt vaak tot nieuwe ideeën, nieuwe ontwerpen.

Omdat Roelofs de computer als zijn schetsboek gebruikt, komen deze ideeën eerst als een afbeelding op het scherm tot werkelijkheid. Van daaruit kan hij beslissen wat de volgende stap naar fysieke realisatie moet zijn. Een 2D afbeelding, een animatie of een fysiek 3D-model gemaakt met behulp van CNC-frezen, lasersnijden of een 3D printer. Vele technieken kunnen tegenwoordig worden gebruikt, evenals vele verschillende materialen. Maar het begint allemaal met zijn fascinatie voor wiskundige structuren, een fascinatie die Rinus Roelofs in al zijn enthousiasme deelt met M.C. Escher.