Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Permanente tentoonstelling

Escher in Het Paleis toont permanent de wereldberoemde, fantasievolle voorstellingen van de kunstenaar M.C. Escher en is gevestigd in het voormalige winterpaleis van koningin-moeder Emma. Het is in Den Haag het enige openbare gebouw waar de oude paleisfunctie nog te ervaren is.

Met ruim honderdvijftig prenten zijn bij Escher in Het Paleis altijd de bekendste werken en een selectie van steeds wisselende grafiek en vlakvullingen uit het oeuvre van Maurits C. Escher (1898-1972) te zien. Met als hoogtepunt en kroon op de tentoonstelling de 7 meter lange Metamorfose III. Deze enorme houtsnede en zijn bijzondere opstelling laat de kijker de Escher-koppeling ervaren van eeuwigheid en oneindigheid waardoor tijd en ruimte verenigd zijn tot een organisch geheel.

Eeuwigheid & Oneindigheid

De permanente tentoonstelling is ingedeeld aan de hand van de twee hoofdthema’s uit Eschers werk: Eeuwigheid & Oneindigheid. Bij eeuwigheid spelen natuur, perspectief en spiegeling de belangrijkste rol. Dit zijn van oudsher onderwerpen die kunstenaars hebben beziggehouden. Dit is de alpha-kant van Eschers werk. Onder oneindigheid vallen wiskundige principes als vlakvullingen, veelvlakken van sterren en planeten en de structuur van kristallen. Dat is de bèta-kant van Eschers werk.

Oud-conservator Micky Piller praat over Eeuwigheid & Oneindigheid en legt uit waarom dit terugkerende thema’s zijn in het werk van Escher.

Prenten en foto’s

Escher weet jong en oud te boeien met zijn wonderlijke wereld. Het Paleis toont de bekende ‘onmogelijke’ voorstellingen zoals Dag en Nacht, waarin vogels uit Hollandse weiden lijken te groeien en Klimmen en dalen, waarin rijen mensen in een oneindige lus trappen op- en aflopen. Zijn fantasierijke constructies, die in werkelijkheid onmogelijk gebouwd kunnen worden, zijn een spel van gezichtsbedrog en perspectief.

Naast de beroemde prenten vindt u in Het Paleis ook vroeg werk, zoals prachtige Italiaanse landschappen, studietekeningen van Moorse mozaïeken en bizarre stillevens. Familiefoto’s roepen het leven van Escher op en aan de hand van houtblokken en lithostenen wordt op een toegankelijke manier zijn werkwijze uitgelegd.

Beleef de wereld van Escher

De tweede etage is veranderd in een interactieve wereld voor de presentatie: ‘Kijken als Escher’

Door de innovatieve attracties wordt u deel van Eschers wereld: in een magische bol verschijnen en verdwijnen werelden; in een zaal lijken muren te veranderen en te bewegen, iets verder op ligt een spannende vloer! In de Kamer van Escher stapt u in zijn magische wereld. U verandert zelf het perspectief: kinderen lijken groter dan hun ouders. Heel bijzonder is de zaal met Optische Kunst. U denkt beweging te zien, terwijl die er niet is: bij optische kunst gaat het -net als bij Escher- om gezichtsbedrog.

Naast deze leuke attracties zijn er voor jongere kinderen speurtochten beschikbaar. Op zondag en tijdens schoolvakanties organiseren wij voor kinderen leuke workshops.

Meer tentoonstellingen

Verwondering

Of hoe verveling een optische illusie wordt

De werken van Maurits C. Escher zijn wereldberoemd, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat er toch nog nieuws valt te ontdekken. Aan de permanente opstelling is in 2014 een tentoonstelling toegevoegd die nieuw licht werpt op het werk van Escher. Deze tentoonstelling toont het verband tussen de realiteit van Eschers oude H.B.S. in Arnhem en prenten die hij dertig jaar later maakte.

Lees meer

Escher, close up

4 februari t/m 28 mei 2017
Nog nooit getoonde foto’s uit het persoonlijke archief van Maurits Cornelis Escher. De graficus gebruikte fotografie als inspiratie en als onderdeel van zijn voorstudies. Dit was voor het eerst te zien in de tentoonstelling Escher, close up.

Lees meer

Escher & Schatten uit de Islam

12 juli t/m 3 november 2013
Voor het eerst maakten twee Nederlandse musea vanuit hun totaal verschillende achtergrond een gemeenschappelijke expositie waarin een vergelijking tussen de islamitische kunst en het werk van M.C. Escher centraal stond: Escher & Schatten uit de Islam in Den Haag en Escher meets Islamic Art in Amsterdam.

Lees meer