fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Net als Escher

1 november 2023 t/m 24 maart 2024

De geliefde thema’s van M.C. Escher zijn nog springlevend. Tot op de dag van vandaag zien we hoe kunstenaars optische illusie, reflectie, natuur en architectuur als uitgangspunt nemen voor hun kunstwerken. In de grote najaarstentoonstelling Net als Escher laat Escher in Het Paleis zien hoe hedendaagse kunstenaars en ontwerpers als Damien Hirst, Iris van Herpen, Chris Ofili en Carlijn Kingma het gedachtegoed van Escher uitdagen.

Damien Hirst, Memento, ets, aquatint en waterverf, 2008. Collectie Kunstmuseum Den Haag, langdurig bruikleen The Monique Zajfen Collection
M.C. Escher, Oog (zevende en definitieve staat), mezzotint, oktober 1946

Onmogelijke objecten, meesterlijke metamorfoses en absurdistische architectuur. In Net als Escher laat het museum beroemde Escherthema’s tot leven komen aan de hand van eigentijdse kunst. Door een spannende mix van werken van 36 nationale en internationale kunstenaars laat het museum zien hoe actueel en confronterend de thema’s van Escher nog steeds zijn en hoe zijn werk doorleeft en evolueert in de hedendaagse cultuur.

Zo was Escher een grote inspiratiebron voor de Britse modeontwerper Alexander McQueen. In Net als Escher is een jurk te zien uit de Horn of Plenty-collectie, waarin de invloed van Escher duidelijk in het patroon te herkennen is. Fotograaf Marwan Bassiouni en Escher ontmoeten elkaar in een gedeelde fascinatie om in hun werk twee werelden één te laten worden .De grote sculpturen van de Belgische beeldhouwer Renato Nicolodi raken met hun labyrintische architectuur aan Eschers liefde voor onmogelijke gebouwen.

Studio Lennarts & De Bruijn ontwierp een zaalvullende wandbekleding die is geïnspireerd door tegels uit het Alhambra, een bron die ook voor Escher van groot belang was. Studio WAE maakt op de tweede verdieping een nieuwe vloer met hergebruikte stoffen die samen een Escheriaans patroon vormen. Zelfs het pakpapier in de paleiswinkel is ten tijde van Net als Escher een kunstwerk. Het is ontworpen door Hansje van Halem en is geïnspireerd door Eschers ontwerp voor het pakpapier dat jarenlang is gebruikt door de Bijenkorf.

M.C. Escher, Hol en bol, litho, maart 1955
Popel Coumou, 113_Untitled 2019, collage, pigmentdruk, 2019. Collectie Kunstmuseum Den Haag

Elk werk gaat een verrassende ontmoeting aan met het werk van Escher. Soms is Escher letterlijk als vertrekpunt gekozen, soms deelt een maker een fascinatie voor bepaalde thema’s die vervolgens op geheel eigen wijze wordt toegepast. De overeenkomsten tussen Escher en hedendaagse kunstenaars kunnen dus zowel bewust als onbewust zijn, maar de ontmoetingen bieden altijd nieuwe perspectieven.

De deelnemende kunstenaars zijn Damien Hirst, Iris van Herpen, Chris Ofili, Alexander McQueen, Jan Taminiau, Carlijn Kingma, Hans Op de Beeck, Ruri Matsumoto, Levi van Veluw, Koos Breukel, Maria Roosen, Studio Lennarts & De Bruijn, Jan van der Ploeg, Popel Coumou, Stéphane Couturier, Sigrid Calon, Nazif Lopulissa, Renato Nicolodi, AFARAI, Satijn Panyigay, Marwan Bassiouni, Anton Bakker, Susanna Inglada, Hansje van Halem, Henri Jacobs, Ishraq Zraikat, Helena van der Kraan, Sybren Renema, Gijs Van Vaerenbergh, Louisa Boyd, Studio Wae, Jelle Korevaar, Raquel Maulwurf, Stefan Bleekrode, Dora Lionstone en Annemarie Petri.

Iris van Herpen, Aeriform AW2017/18, lasergesneden wit katoen en mylar op transparante tule, 2017
Carlijn Kingma, Spolia of A Thousand Expectations, pen op papier, 2017. Collectie Kunstmuseum Den Haag

Sigrid Calon, To the extend of / \ | & - nr. 120, risoprint, 2012
Marwan Bassiouni, New Swiss Views #3, pigmentdruk gemonteerd op dibond, 2021. Collectie kunstenaar, met dank aan Dürst Britt & Mayhew

Koos Breukel, Vondelpark, bevroren vijver, gelatinezilverdruk, c. 1999. Collectie Kunstmuseum Den Haag
M.C. Escher, Drie werelden, litho, december 1955

De tentoonstelling Net als Escher vindt plaats ter ere van het Escherjaar 2023. Dit jaar is het 125 jaar sinds de geboorte van M.C. Escher, wat in heel Den Haag uitgebreid gevierd wordt met allerlei tentoonstellingen, evenementen en citydressing.