Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Kijken met je handen

14 oktober 2021 t/m 9 januari 2022

Ter ere van The Hague Fashion Week organiseert Escher in Het Paleis de tentoonstelling Kijken met je handen met aanraakbare mode van de Nederlands-Curaçaose ontwerper Michelangelo Winklaar. Geïnspireerd door zijn moeder met een visuele beperking heeft Winklaar een experimentele expositie ontwikkeld waarbij hij een breed publiek, inclusief blinden en slechtzienden, een modecollectie ook laat ervaren door middel van tast. Waar een modecollectie in een museum normaal niet aangeraakt mag worden, nodigt Winklaar het publiek juist uit de tastzin te gebruiken.

De door Winklaar ontwikkelde collectie is een ode aan zijn vaderland Curaçao. Voor deze kleurrijke kledingstukken haalt hij onder meer inspiratie uit de natuur, met als middelpunt de kenmerkende gele Kibrahacha-boom. Speciaal voor de tentoonstelling kiest Winklaar voor een diversiteit aan silhouetten, stoffen en technieken. Zo ervaart de bezoeker het gewicht van een zware, ruwe paillettenstof, maar ook de vluchtigheid van een lichte zomerse tule. Een ranke avondjurk wordt afgewisseld met de vormen van een volumineuze hoekige jaren 80-blazer. Zo is er voor ieders vingers een palet aan aanrakingen te ontdekken.

Kenmerkend voor het werk van Winklaar (1983, Willemstad) zijn de vrouwelijke vormen, een mix aan texturen en het gebruik van handwerk. In de collectie voor deze tentoonstelling komt dit onder andere terug in het gebruik van spiraal-baleinen, het aanbrengen van hoogwaardig borduurwerk en handgeschilderde bloemen. Ook duurzaamheid is belangrijk voor hem: zo gebruikt hij graag materiaal dat gezien wordt als restmateriaal uit de textielindustrie. Winklaar vindt voor zijn kledingstukken inspiratie in zowel het Nederlandse modebeeld als de kleurrijke cultuur en natuur van Curaçao.

Op subtiele wijze refereert Winklaar aan het werk van M.C. Escher en Paleis Lange Voorhout, de locatie van het museum. Zo zijn er verwijzingen in de looks naar elementen uit Eschers prenten, zoals orde en chaos, metamorfoses en geometrie. Ook grijpt Winklaar terug op de mode uit de tijd van Koningin-Moeder Emma. De tentoonstelling in de balzaal en groene salon van het museum sluit aan bij de missie van Escher in Het Paleis om actief inclusief te zijn voor doelgroepen die wellicht minder snel geneigd zijn een museum te bezoeken. Niet alleen blinde en slechtziende bezoekers zullen van Winklaars collectie kunnen genieten, ook ziende bezoekers krijgen de kans om mode op een geheel nieuwe manier te ervaren.

Activiteiten & toegankelijkheid

Speciaal voor de tentoonstelling organiseert Escher in Het Paleis twee rondleidingen voor blinden en slechtzienden. Op 20 november en 18 december van 9:30 tot 11 uur opent het museum zijn deuren voor openingstijd om de ontwerpen van Winklaar in alle rust te kunnen ervaren. Hier vindt u meer informatie.

Gedurende de tentoonstelling zijn braillebladen met de zaalteksten beschikbaar bij de kassa. Deze mogen meegenomen worden naar huis, zodat de bezoeker thuis de informatie nogmaals tot zich kan nemen. De zaalteksten zijn ook ingesproken beschikbaar op de website.

Ook komt er op 25 oktober een podcast van voice-over en podcastmaker Ferry Molenaar online. Ferry is blind en zal samen met conservator Judith Kadee de tentoonstelling bezoeken. In deze podcast deelt Ferry de ervaringen van zijn tactiele reis door de modecollectie en hoor je meer over het verhaal achter de tentoonstelling.

Foto's: Vincent Kos

Meer informatie over Michelangelo Winklaar vindt u op zijn website.

www.michelangelowinklaar.nl

Meer over deze tentoonstelling