fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

David Umemoto: Architect van het onmogelijke

14 november 2019 t/m 9 februari 2020

Twee kunstenaars, twee disciplines, maar een gelijke voorliefde voor raadselachtige architectuur. In de winter van 2019/2020 bracht Escher in Het Paleis voor het eerst het werk van de kunstenaar M.C. Escher (1898 – 1972) samen met de sculpturen van hedendaags kunstenaar en architect David Umemoto (1975).

De Canadese kunstenaar David Umemoto balanceert op het randje van sculptuur en architectuur. Zijn carrière begint als architect. Hij werkt jarenlang aan architectonische projecten, maar na verloop van tijd raakt hij geïnteresseerd in het werk op kleinere schaal, namelijk het maken van objecten. Een jaar in Indonesië zet hem officieel op een ander pad. Hij verlegt daar zijn focus van architectuur naar sculptuur.

David Umemoto, Grey Matter 2, 2018. Modern Shapes Gallery
David Umemoto, Stairway 12, 2019. Modern Shapes Gallery

Tegenwoordig zoekt David Umemoto in zijn strakke betonnen beelden van gebouwen en monumenten de grens op van de perfectie van beide disciplines: trappen leiden nergens heen en muren stoppen op de verkeerde plek. De architectonische elementen van de gebouwen zijn lastig te plaatsen. De mysterieuze objecten van Umemoto zijn geïnspireerd door de architectuur en de primitieve kunsten uit Afrika, Polynesië en Noord- en Zuid-Amerika. Het spreekt tot de verbeelding: komt dit gebouw voor in de jungle in Zuid-Amerika of alleen in een Escheriaanse fantasiewereld?

De kunst van Giorgio de Chirico en Giovanni Battista Piranesi ziet David Umemoto als een belangrijke inspiratiebron, net zoals het werk van M.C. Escher. Umemoto bewondert Eschers vakmanschap waarmee hij de ruimte in zijn prenten volledig naar zijn hand kan zetten. In de tentoonstelling in Escher in Het Paleis brengt het museum de grafiek en sculpturen van twee inspirerende kunstenaars samen. In hun eigen disciplines zijn beide kunstenaars meesters in het creëren van een mysterieuze wereld, waarin ze de architectuurregels aan hun laars lappen. Het zijn beiden architecten van het onmogelijke.

David Umemoto wordt vertegenwoordigd door Modern Shapes Gallery in Antwerpen.

David Umemoto, District 1, 2018. Modern Shapes Gallery.
David Umemoto, District 2, 2018. Modern Shapes Gallery


David Umemoto, Gateway 2, 2019. Modern Shapes Gallery
David Umemoto, Stairway 10, 2019, Modern Shapes Gallery

Lees ook