Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Once upon a time…

Analog Patterns

14 juli t/m 26 augustus 2018

Dit jaar is Den Haag in de ban van het festival Analog Patterns, een festival geïnitieerd door de Grafische Werkplaats met als onderwerp: patronen. Escher in Het Paleis sluit bij dit festival aan met de tentoonstelling Once upon a time… van Christie van der Haak en Suzan Drummen in de balzaal en ‘groene zaal’ van het Paleis.

Eschers oeuvre is in Escher in Het Paleis ingedeeld in twee hoofdthema’s: Eeuwigheid & Oneindigheid. Bij eeuwigheid spelen natuur, perspectief en spiegeling de belangrijkste rol. Onder oneindigheid vallen wiskundige principes als vlakvullingen, veelvlakken van sterren en planeten en de structuur van kristallen.

Het werk van Christie van der Haak en Suzan Drummen sluit perfect aan bij de deze twee hoofdthema’s en met name de bètakant van Eschers oeuvre. Beiden zijn zij gefascineerd door patronen, spiegelingen, veelvlakken en structuren. Niettemin krijgt deze fascinatie bij deze kunstenaars een geheel andere vorm dan bij Escher. Waar de patronen van Escher grenzen aan ingetogenheid, is het werk van Van der Haak en Drummen een wervelende achtbaan van patronen, een levenslustige lofzang van kleuren.

Deze ontmoeting tussen uitersten leidt tot een contrastrijk samenkomen van verschillende perspectieven en verschijningsvormen rondom het thema: patronen.
En het is zoals in de liefde, opposites attract, net zoals in de liefde worden twee uiteindelijk een.

Zoals in het bekendste werk van Escher vindt er een metamorfose plaats. Het werk van Christie van der Haak zal langzaam overgaan, metamorfoseren tot het werk van Suzan Drummen. Zo reageren beide kunstenaars niet alleen op elkaars werk, maar ook op het werk van Escher en de vloeren van het paleis die zijn ontworpen door Donald Judd. En alleen al door deze tentoonstelling te aanschouwen in Escher in Het Paleis ontstaat er weer iets nieuws: een nieuwe blik op het werk van Escher. Een nieuwe blik op patronen. En op die manier worden oude patronen doorbroken.

NB: in verband met een evenement op vrijdag is de tentoonstelling niet te zien tussen donderdag 9 augustus 17.00 uur en zaterdag 11 augustus 17.00 uur.