Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Terugblik Haagse Museumnacht

Afgelopen zaterdag dook Escher in Het Paleis in een bizarre episode van Eschers leven. Het thema van de Haagse Museumnacht was ‘Freak Like Me‘ en dat hebben onze bezoekers geweten! 

Eind jaren zestig groeide de populariteit van Eschers werk uit onverwachte hoek. De hippiegeneratie adopteerde de meester van de optische illusie namelijk voor haar eigen doeleinden. En masse herdrukten de hippies zijn werk op posters en t-shirts. Liefst in blacklight, want dat paste perfect bij de hallucinerende werking van de populaire drug LSD. De muren van talloze studentenkamers werden beplakt met felgekleurde versies van Escherprints als Andere Wereld, Sterren, Sint Pieter van binnen, Dubbele Planetoïde, en Drie Bollen. De gedistingeerde Escher met zijn rechtlijnige principes werd zo ineens de koning van de psychedelica.

Onze hippie-interpretatie van Belvédère, gebruikt voor de green-screen

Over die nieuwverworven status had hij zelf gemengde gevoelens. Hij was absoluut niet blij met het commerciële gebruik van zijn werk voor platenhoezen, maar voor de postermanie kon hij wel begrip opbrengen. Sterker nog, hij kon er wel om lachen. In een brief aan een Amerikaanse verzamelaar, met wie hij over deze kwestie van gedachten wisselde, schreef hij:

 ‘Why should I be displeased if youngsters are happy with awfully coloured things on their walls. I feel more or less flattered and I am glad that they can afford them’

Tijdens de Museumnacht toonde Escher in Het Paleis hoe de kunstenaar door de protestgeneratie gezien werd. Met blacklight-varianten van zijn werk, een psychedelische green-screen waar bezoekers werden gefotografeerd voor deze bizarre variaties op zijn werk, t-shirts met een hallucinerende versie van Sterren erop, een trippy Escher-film met passende muziek in een weldadige relaxkamer, gigantische kaleidoscopen en lavalampen in het trappenhuis en rustgevende sessies met de spirograph.

Escher in Het Paleis dankt alle bezoekers van de Haagse Museumnacht 2017!

En die van Sterren
En die van Omhulsel

Alle green-screen foto’s van de bezoekers staan op onze Facebookpagina, in het album Museumnacht 2017.