Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Orde & Chaos, een andere kijk op Escher

Een interdisciplinaire kunstervaring

Orde & Chaos, een andere kijk op Escher is het eerste samenwerkingsproject tussen de educatie-afdelingen van Escher in Het Paleis & Het Nationale Theater (HNT) in Den Haag. Een unieke, interdisciplinaire kunstervaring waarin theater en beeldende kunst samenkomen met als verbindende factor de kunstfilosofie. 

Escher in Het Paleis is het toneel waarop de leerlingen op een nieuwe manier de prenten van M.C. Escher ervaren. Dat doen ze aan de hand van de thema’s Orde & Chaos. Een unieke ervaring waarbij leerlingen niet alleen over kunst maar vooral ook over zichzelf leren.

Foto's: Studio Johan Nieuwenhuize

Een andere kijk op Escher

Een interdisciplinaire kunstervaring in een museum dat exclusief voor de klas is opengesteld! Escher in Het Paleis vormt het toneel waarop leerlingen aan de hand van Eschers prenten over zichzelf leren en nieuwe handvatten krijgen om zelf vorm te geven aan hun leven. Een unieke ervaring die veel verder gaat dan kunstkennis en kunstgeschiedenis. Een ervaring waarbij ze zelf in de driver’s seat komen te zitten.

Aan de hand van de door Escher veel gebruikte thema’s Orde & Chaos ontwikkelen de leerlingen zich als maker. Een maker van de geest die vormgeeft aan zijn eigen gedachtes. Zo leren de leerlingen hoe ze in dialoog met de kunst en met elkaar richting kunnen geven aan hun eigen leven. Ze doorbreken het vaak gehanteerde top-down model, waarin het publiek ontvangt en de kunstenaar zendt, en gaan een tweegesprek aan. Ze leren niet alleen wie Escher was, wanneer hij leefde en waar hij door geïnspireerd werd. In dialoog met Escher en de thema’s Orde & Chaos, leren ze ook over zichzelf.

Tijdens de rondleiding kijken en luisteren de leerlingen niet alleen, maar ze creëren ook zelf. Door te tekenen, te spiegelen en constant hun perspectief te veranderen. Escher te remixen. Want wat is kunst als je er niet mee aan de haal kan gaan? Wat kunst is en wat een bepaalde kunstenaar betekent is constant in beweging. De leerlingen zijn nu zelf aan zet. Wat betekent Escher voor hen?

In de praktijk

Een stil museum waar de kunst wacht op publiek. Dan ineens muziek, een stem uit het niets. De start van een theatrale ervaring in het museum, een omgeving waar je theater niet direct mee associeert. Rondleiders als acteurs die niet spelen voor een publiek maar samen met de leerlingen aan een nieuwe ervaring bouwen. Ben je ordentelijk of chaotisch? Wat voor mens ben je? En in welke situaties? Schep je orde in de chaos? Of schep je chaos in de orde?

Klaar voor de ervaring?!

Orde & Chaos, een andere kijk op Escher is ontwikkeld in samenwerking met Het Nationale Theater. Meer informatie en/of boeken? Mail dan met Monique Veldhoven, hoofd educatie van Escher in Het Paleis.

mveldhoven@escherinhetpaleis.nl