Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Openstelling voor blinden en slechtzienden

Zaterdagochtend 23 maart zet Escher in Het Paleis haar deuren open voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben. Voor openingstijd, tussen 09.30 en 10.30 uur, kunt u een rondleiding volgen langs een aantal topstukken uit de semipermanente tentoonstelling van het museum. Tijdens de rondleiding vertellen speciaal getrainde gidsen over het leven en werk van Maurits Cornelis Escher. U leert de kunstwerken op een interactieve manier kennen en vormt een beeld aan de hand van het voelen, horen en inbeelden. Speciaal ontworpen reliëfreproducties en props worden tijdens de rondleiding als hulpmiddel gebruikt om de kunstwerken nog intensiever te kunnen beleven.


De rondleiding bevat de volgende topstukken:

  • Dag en Nacht
  • Metamorphose I, II en III
  • Cirkellimiet IV (Hemel en Hel)
  • Tekenen

De rondleiding vindt plaats op de begane grond en 1e etage.

De openstelling op 23 maart is de eerste van een reeks van vier. Escher in Het Paleis wil een toegankelijk museum zijn voor iedereen en daarom zal deze rondleiding voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben een vast onderdeel van ons jaarprogramma worden. De data voor 2019 zijn als volgt:

Zaterdag 23 maart

09.30 – 10.30

Zaterdag 22 juni

09.30 – 11.00

Zaterdag 21 september

09.30 – 11.00

Zaterdag 21 december

09.30 – 11.00

Meer informatie over de toegankelijkheid van het museum.

Beelden van de eerste openstelling. Een gids legt uit wat er te zien is op de houtsnede Cirkellimiet IV (Hemel en Hel)
Dit is de tweede speciale openstelling na de feestelijke eerste versie op 15 november 2018. Lees hier het verslag van de openingsavond en de voorgeschiedenis.

Het museum worstelde met de vraag hoe het de optische illusies van Escher beleefbaar kon maken voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben. De oplossing werd gevonden in een bijzonder samenwerkingsverband met leerlingen van het Technasium ISW Hoogeland. De leerlingen zijn in Escher in Het Paleis in gesprek gegaan met blinde en slechtziende mensen. Hieruit is een aantal oplossingen gekomen. Studenten bestuurskunde van de Haagse Hogeschool zijn vervolgens met de leerlingen en de doelgroep in gesprek gegaan en hebben subsidieaanvragen voor de beste oplossingen geschreven.

Met de subsidietoekenning van de gemeente Den Haag en Bartiméus zijn unieke stukken geproduceerd die tijdens de eerste openstelling gebruikt zullen worden om niet alleen werk van M.C. Escher voelbaar te maken, maar juist ook om het verhaal achter de kunstenaar en zijn technieken beleefbaar te maken voor mensen die blind of visueel beperkt zijn.