Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Ons paleis gaat verduurzamen

Ook Escher in Het Paleis wil letten op zijn energieverbruik. Daarnaast willen we graag het binnenklimaat voor de bezoekers, de werknemers en uiteraard de kunst verder verbeteren. Ons pand zal daarom, als een van de eerste rijksmonumenten in eigendom van de gemeente Den Haag, verduurzaamd worden. Dat doen we in samenwerking met de Centrale Vastgoed Organisatie Den Haag. We gaan de ramen in onze voor- en achtergevel voorzien van zogenaamd FINEO glas. Dankzij vacuümtechnologie is dit glas enorm isolerend en gelijktijdig toch heel dun. Het gebouw is straks veel beter in staat om de warmte vast te houden in de winter. Bovendien houdt FINEO de zonnewarmte beter vast dan andere beglazing, waardoor het energieverbruik daalt. Daarnaast is dit glas milieuvriendelijk, loodvrij, 100% recycleerbaar en heeft het een uitzonderlijk lange levensduur. Omdat Paleis Lange Voorhout een monument is, is het van groot belang om het historische karakter van de gevel in stand te houden. Door het toepassen van dit glas is dit mogelijk.

Vanaf 15 augustus zal het paleis in de steigers worden gezet. Alle ramen zullen één voor één worden gedemonteerd, voorzien van nieuw glas en terug worden geplaatst. Het houtwerk in de gevels zal opnieuw worden geschilderd en ook worden de gevels op diverse plekken hersteld, evenals het monumentale tuinhek in de tuin van het paleis. Tot slot zullen er diverse werkzaamheden aan de daken en, niet te vergeten, het balkon worden uitgevoerd. Het balkon, zo bepalend voor het gevelbeeld en jarenlang de plek waar de koninklijke familie te bewonderen was tijdens speciale gelegenheden, wordt gerestaureerd. Het wordt verwijderd, weer compleet kaal gemaakt en opnieuw voorzien van bladgoud.

De werkzaamheden duren tot en met eind 2022. Zo wordt het Escherjaar 2023 gestart met een vernieuwde en verduurzaamde gevel, die klaar is voor de toekomst.

Koningin-Moeder Emma viert haar 70ste verjaardag, staande op het balkon van Paleis Lange Voorhout, 1928. Foto: Koninklijk Huisarchief
Paleis Lange Voorhout versierd naar aanleiding van de geboorte van prinses Juliana, 30 mei 1909