Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Nieuwe aanwinst in het museum

Recentelijk heeft Escher in Het Paleis vanuit een speciaal aankoopfonds de sculptuur Antigravity (2019) van de Canadese beeldhouwer en architect David Umemoto aangekocht. De sculptuur is momenteel te bewonderen in zaal 9 van het museum, tussen de prenten van Escher.

David Umemoto, Antigravity, 2019
David Umemoto, Antigravity, 2019

De kunst van David Umemoto (Hamilton, Canada, 1975) balanceert op het randje van sculptuur en architectuur. Van origine is Umemoto architect, maar hij is zich steeds meer gaan toeleggen op beeldhouwkunst. In zijn strakke betonnen beelden van gebouwen verkent hij het grensgebied van beide disciplines: trappen leiden nergens heen en muren stoppen op de verkeerde plek.

In 2019 organiseerde Escher in Het Paleis de tentoonstelling David Umemoto: Architect van het onmogelijke. Naar aanleiding van deze tentoonstelling heeft Umemoto deze sculptuur gemaakt, geïnspireerd door Eschers prent Relativiteit (1953). In beide kunstwerken lijkt zwaartekracht niet te bestaan. Zowel onder als boven en links en rechts zijn trappen die alleen door het ontbreken van zwaartekracht bewandeld kunnen worden.

David Umemoto wordt vertegenwoordigd door Modern Shapes Gallery in Antwerpen.