fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Escher in Het Paleis verwerft uniek werk en ontdekt onbekende tekst van Escher

Museum Escher in Het Paleis in Den Haag heeft een uniek werk van Maurits Cornelis Escher verworven. Het gaat om een houtsnede van een witte poes. Bij het uitlijsten is bovendien een onbekende tekst ontdekt van M.C. Escher zelf. In de afgelopen maanden is deze tekst onderzocht en ontcijferd.

De houtsnede van de witte poes stond al heel lang op de verlanglijst van Escher in Het Paleis. Dat deze prent een tegendruk is, maakt de verwerving extra bijzonder en een fantastische aanwinst voor de collectie. In Escher in Het Paleis wordt de omvangrijke Eschercollectie getoond, die de grootste museale collectie ter wereld is.

Huisdier

Escher maakte dit werk toen hij net in Haarlem woonde, waar hij in 1919 ging studeren aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten. Van zijn hospita kreeg hij een witte poes als huisdier. De kat werd voor Escher een geliefd onderwerp: hij vulde er een schrift met schetsen mee en verwerkte het huisdier in drie houtsneden. Twee keer is de witte poes het hoofdonderwerp, de andere prent toont de poes rustig op schoot. Van 25 juni tot en met 15 september zijn alle drie de werken in Escher in Het Paleis te zien.

In Witte poes verbeeldt Escher zijn huisdier van voren met de oogjes dicht, wat zijn affiniteit voor zijn kat goed zichtbaar én voelbaar maakt. Van dichtbij zie je hoe Escher met veel aandacht alle haartjes van de poes in het houtblok heeft uitgesneden.

Dat deze versie van Witte poes een tegendruk is, zie je doordat het monogram in spiegelbeeld staat. Escher experimenteerde in het begin van zijn carrière veel met het maken van tegendrukken, zodat hij de voorstelling kon afbeelden zoals hij het echt voor zich zag.

M.C. Escher, Zittende man met poes op schoot, houtsnede, 1919
M.C. Escher, Witte poes, houtsnede, 1919

Ontdekking onbekende tekst van Escher

Toen de nieuwe aanwinst bij het museum arriveerde, werd bij het verwijderen van het passe-partout een grote vondst gedaan: er bleek nog een tekst over deze prent van de hand van M.C. Escher onder verstopt te zitten. Hierin beschreef Escher in detail waarom hij specifiek deze tegendruk maakte. Helaas bleek een deel van de tekst afgesneden en uitgegumd. Waarschijnlijk gebeurde dit decennia geleden bij het inlijsten van het werk, waarbij de tekst als minder belangrijk dan de afbeelding moet zijn beschouwd. De Escherexperts lieten het er niet bij zitten en gingen als ware detectives aan het puzzelen. Na grondig onderzoek wisten ze delen van de afgesneden tekst aan te vullen en er weer een leesbare tekst van te maken. Helaas is één zin zo sterk uitgegumd dat deze niet meer terug te halen is. Wat hier stond, blijft dus gissen.

Witte poes opgedragen aan neef

De prent is opgedragen aan Eschers neef Rudolf Escher, die een bekende componist was. Escher schreef de naam van zijn neef onder de afbeelding. Hij gaf vaker prenten aan vrienden en familie. Omdat Rudolf ten tijde van het maken van de prent nog een kind was, vond Escher dit mogelijk een passend cadeau voor zijn geliefde neefje.

Kattenkunstwedstrijd

Om de aanwinst te verwelkomen in het museum, organiseert Escher in Het Paleis een poezenwedstrijd voor kinderen en volwassenen. Iedereen kan vóór 22 juli een zelfgemaakte tekening, prent, collage of schilderij van je eigen of andermans kat digitaal naar het museum. Op Internationale Kattendag op 8 augustus maken we de winnaar bekend. Die kan rekenen op een mooi prijzenpakket: een privérondleiding door Escher in Het Paleis, een high tea voor twee personen bij Hotel Des Indes in Den Haag én twee kaartjes voor de nieuwe bioscoopfilm Dikkie Dik en de verdwenen knuffel. Doe je ook mee?

Lees meer over de kattenkunstwedstrijd

Workshop Poezen Printen

Op 8 augustus is het internationale Kattendag! Die dag pakt Escher in Het Paleis uit met een speciale kattenrondleiding én een linoworkshop waarin je je eigen kattentas kunt maken. Kinderen en volwassenen gaan daarin samen, ieder met een eigen werk, aan de slag met het thema katten.

Lees meer over de workshop

Dikkie Dik & Escher

Voor de kleintjes is er een bijzondere kleurplaat gemaakt, met in de hoofdrol een andere bijzondere kat: Dikkie Dik. De beroemde oranje kater heeft er speciaal voor geposeerd, op dezelfde manier als de witte poes van Escher.

Meer info en de downloadlink