Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Sint-Niklaaskerk in Gent

In het kader van onze nieuwe tentoonstelling rond David Umemoto ligt de focus van de nieuwe werken die komende maanden op zaal te zien zijn op architectuur. Een van de houtsnedes in deze wissel is die van de Sint-Niklaaskerk in Gent, een prent die Escher maakte tijdens een zomer aan de West-Vlaamse kust.

De maanden juli en augustus van 1934 brachten Maurits, Jetta en hun twee zoons door in het ‘kunstenaarsdorp’ Sint-Idesbald. Het plaatsje herbergt meerdere musea, waaronder dat van de wereldberoemde surrealistische schilder Paul Delvaux. Escher had er een huis gehuurd, samen met zijn broer Eddy en schoonzus Irma*. Tijdens die vakantie brachten Escher en Jetta een bezoek aan Gent, Brugge en Doornik. Van de kathedralen van Gent en Doornik maakte Escher nog diezelfde vakantie een houtsnede.

De stad Gent wordt gekenmerkt door drie dicht bij elkaar gelegen Middeleeuwse kerktorens. Naast die van de Sint-Niklaaskerk stijgen ook die van de Sint-Baafskathedraal en het Belfort boven de stad uit. Verwarrend is dat Eschers houtsnede in de catalogus van zijn werken Sint Bavo heet. Maar het is dus niet de Sint Baafskathedraal, de toeristische trekpleister met daarin De aanbidding van het Lam Gods (1430-1432) van Jan van Eyck. De Sint-Niklaaskerk is gewijd aan Nicolaas van Myra en heeft een kenmerkende vieringtoren, een kerktoren midden op de kruising van de kerk. Escher beeldt de kerk af vanuit het westen, op de achtergrond is de 14e eeuwse toren van het Belfort te zien.

In zijn houtsnede overheerst het zwart, met kleine nuances van licht om de ronding van de torens of de randen van het dak te duiden. Ook de lucht is donker, alsof er elk moment een onweersbui los kan barsten. Het is een flink contrast met de kort daarna gemaakte houtsnede van de kathedraal van Doornik.

De vakantie bleek een voorbode op een langer verblijf in België: na twee jaar Zwitserland zou het gezin in de zomer van 1937 naar Ukkel (agglomeratie van  Brussel) verhuizen.


Bronvermelding

[*] Wim Hazeu, M.C. Escher, Een biografie, Meulenhoff, 1998, blz. 168-169

Meer Escher vandaag