Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Ex-libris Tony de Ridder

Mede onder invloed van zijn vriendschap met Bas Kist, ging Mauk (zoals hij genoemd werd toen hij jong was) Escher zich in 1917-18 steeds meer toeleggen op zijn tekenkunsten. In Bas had hij een gelijke gevonden die net zo veel tekende. Samen gingen ze ook op zoek naar de geheimen van de linoleum- en houtsnede. Tekenen en druktechniek waren voor de twee belangrijker geworden dan school.

Mauk stuurde afdrukken van zijn eerste linoleumsneden naar de gerenommeerde schilder, etser en houtsnijder R.N. Roland Holst (1868-1938). In november 1918 schreef hij aan Roland Holst over zijn nog pril ontwikkelde techniek:

‘Ik doe het maar gewoon met een houtsnijmesje. U begrijpt wel dat het daardoor, en door het zachte materiaal waarin ik snij, nooit fijn werk kan worden. Ik druk het af met gewone olieverf, de mangel gebruik ik als pers.’

Dit ex-libris voor T. (Tony) de Ridder is een van de lino’s uit die periode. Maurits vertaalde de initialen hierin naar ‘Toom dit ros’. Het zou een verwijzing kunnen zijn naar zijn ambities om de grafische technieken beter onder de knie te krijgen.

Meer Escher vandaag