fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Drie bollen I

De bevrijding van mei 1945 werkte voor Maurits Escher persoonlijk maar ook als kunstenaar bevrijdend. In de 2e helft van dat jaar maakte hij Balkon, Dorische zuilen, Drie bollen I en een houtsnede voor de Tijdelijke Academie in Eindhoven. Hij was ook nog bezig met de litho Toverspiegel, die in januari 1946 af zou zijn.

In Drie bollen I, van september dat jaar, demonstreert hij op uiterst secure manier hoe je een driedimensionale vorm op het platte vlak kunt suggereren. Zelf zegt hij erover: *

“Bovenaan deze prent is de ruimtelijkheid van een bol zo sterk mogelijk gesuggereerd. Maar het is geen bol, slechts de projectie daarvan op een stuk papier, die wij als een schijf zouden uitknippen. In het midden daarvan is zo’n papieren schijf afgebeeld en in twee helften gevouwen: een verticaal stuk en een horizontaal stuk, waarvan de bovenste op een bol rust. Onderaan wordt zulk een discus nog eens getoond, maar nu zonder de vouw en perspectivisch gezien als een rond tafelblad.”

Lees meer over deze houtgravure in dit verhaal, waarin ook Dorische zuilen en Balkon aan bod komen.

Bronvermelding

[*] De heruitgave uit 2006 door Taschen GMBH van M.C. Escher Grafiek en Tekeningen; ingeleid en toegelicht door de graficus; indertijd uitgegeven door Koninklijke uitgeverij J.J.Tijl NV, Zwolle 1959, blz. 15.

Meer Escher vandaag