Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl

Escher in het Fries Museum in Leeuwarden

In samenwerking met o.a. Escher in Het Paleis, het Gemeentemuseum en de M.C. Escher Stichting organiseerde het Fries Museum in Leeuwarden een grote tentoonstelling over M.C. Escher. De tentoonstelling Escher op reis is op 28 oktober geëindigd en die afsluiting markeert het grootste succes ooit voor het Fries Museum. Er kwamen 256.450 bezoekers op af.M.C. Escher (1898-1972) stootte daarmee recordhouder Lourens Alma-Tadema (1836-1912) van de troon. Die schilder trok in 2016 en 2017 in vier maanden tijd 158.00 bezoekers naar de Friese hoofdstad. De tentoonstelling was vanaf het begin populair. De kaartjes waren vrijwel elke dag uitverkocht en het museum verruimde daarom meermaals de openingstijden.

Bent u niet in de gelegenheid geweest om Escher op reis te bezoeken of heeft u zoveel genoten van M.C. Escher dat u op zoek bent naar meer? Bij Escher in Het Paleis kunt u het hele jaar door genieten van zijn werk, van zijn vroege Italiaanse landschappen tot zijn kenmerkende vlakvullingen, zijn onmogelijke gebouwen en zijn wereldberoemde Metamorphoses.

Geboren Fries

2018 is het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is. Daarom was er bijzondere aandacht voor Escher, als geboren Fries. Op 17 juli 1898 kwam M.C. Escher ter wereld in het stadspaleis aan de Grote Kerkstraat in Leeuwarden, waar nu het Keramiekmuseum Princessehof gevestigd is. Internationaal gezien is hij misschien wel de bekendste Leeuwarder aller tijden.

Aan de hand van circa tachtig vroege en late originele prenten toonde het Fries Museum de ontwikkeling van Eschers kunstenaarschap. Hierbij was er speciale aandacht voor zijn reizen naar onder meer Spanje en Italië, die daarop van grote invloed waren. Je leerde Escher persoonlijk kennen en liep in zijn voetstappen. Met de audiotour, gebaseerd op dagboek- en brieffragmenten en ingesproken door Pierre Bokma, kroop je pas echt in het hoofd van Escher. In de Escherstudio kon je bovendien digitaal je eigen houtsnede maken of een selfie met de bol waarin de studio gereflecteerd wordt; een knipoog naar het topstuk Hand met spiegelende bol (1935).

Escher in Het Paleis en het Gemeentemuseum zijn trots op deze samenwerking en hopen dat de vele bezoekers in Leeuwarden een vernieuwde kijk op deze fantastische kunstenaar hebben gekregen.


Foto’s: Ruben van Vliet

Escher in Het Paleis