Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Educatie

CultuurSchakel

Via CultuurSchakel kunnen Haagse scholen diverse culturele programma’s boeken voor hun klassen. Escher in Het Paleis biedt vier verschillende programma’s aan voor groep 5 t/m 8 van het primair onderwijs.
Heeft u belangstelling voor de Cultuurschakelprogramma’s?
Kijk dan op www.cultuurschakel.nl voor meer informatie.

Scholen voor primair onderwijs die niet via Cultuurschakel boeken, van binnen maar ook van buiten Den Haag, kunnen ook gebruik maken van deze vier aantrekkelijke educatieve programma’s. Ze betalen slechts 2,- per leerling extra.
Heeft u belangstelling voor deze educatieve programma’s en wilt u reserveren?
Neem dan contact op met educatie@escherinhetpaleis.nl

Programma’s

Een mier gedrukt op papier (Groep 5 t/m 8)

M.C. Escher, Band van Möbius II (Rode mieren), houtsnede in rood, zwart en grijsgroen, gedrukt van drie blokken, 1963
M.C. Escher, Band van Möbius II (Rode mieren), houtsnede in rood, zwart en grijsgroen, gedrukt van drie blokken, 1963

Wat is dat nou? Ik zie een mier gedrukt op papier! Hoe kan dat?
M.C. Escher was een graficus. Dat betekent dat hij zijn voorstellingen drukte op papier. In deze les leer je hoe dat werkt aan de hand van een hele dierentuin!
Escher maakte in zijn werk veel prenten van dieren. Van vis tot mier, van leeuw tot fabeldier, hij drukte ze allemaal. Tijdens deze museumles bekijk je beroemde prenten van Escher zoals Metamorfose III, Reptielen en Dag en Nacht en ga je hierover in gesprek. Waarom lijken vogels in weilanden te veranderen? Hoe kunnen bijen vlinders worden?
Je maakt kennis met de dieren van Escher terwijl je spelenderwijs leert over grafische technieken. Na de rondleiding ga je zelf aan de slag en verzin je je eigen dier! Je maakt een linoleumsnede met behulp van een echte drukpers in het atelier.

Duur van de activiteit: 120 minuten
Max. aantal leerlingen: 30
Prijs: € 7,00 per leerling

Ga met Escher mee op reis (Groep 5 t/m 8)

M.C. Escher, Metamorphose III, (detail Atrani) houtsnede, 1939-1940 / 1967-1968
M.C. Escher, Metamorphose III, (detail Atrani) houtsnede, 1939-1940/1967-1968

Escher was een echte reiziger. Met een knapzak en tekenspullen trok hij vaak de bergen in. Gewoon lopend, met een ezeltje. Of hij nam een roestige vrachtboot en reisde dan weken langs de mediterrane kust. Tegenwoordig reizen we veel, maar toen reisde bijna niemand. Escher was dan ook een echte avonturier. Bij ons kun je met hem mee!
Niet met het vliegtuig natuurlijk, maar in je hoofd. In je fantasie. Bekijk de wereld letterlijk vanuit een ander perspectief. We laten je zien waar Escher naar toe reisde, wat hij zag en wat voor prenten hij er van maakte.
Ga mee naar het Alhambra, waar Escher zich liet inspireren. Ga mee naar Rome, waar Escher 12 jaar woonde en ga mee naar de kust van Italië waar Escher het begin maakte voor zijn beroemde kunstwerk Metamorfose. Na de rondleiding maak je een tekening over reizen in het atelier. Laat je inspireren door de wonderlijke wereld van Escher!

Duur van de activiteit: 75 minuten
Max. aantal leerlingen: 30
Prijs: € 5,00 per leerling

Creëer je eigen wereld (Groep 6 t/m 8)

M.C. Escher, Andere wereld, houtsnede en houtgravure in zwart, roodbruin en groen, gedrukt van drie blokken, januari 1947
M.C. Escher, Andere wereld, houtsnede en houtgravure in zwart, roodbruin en groen, gedrukt van drie blokken, januari 1947

Droom jij er wel eens van om je eigen wereld te maken? De kunstenaar M.C. Escher deed het. Hij keek goed om zich heen en liet zich door zijn omgeving inspireren. In zijn prenten speelt hij met de werkelijkheid. Hij laat ons nadenken over wat echt is en wat niet echt. Of wat wel en niet kan. Is het waar wat je hoort en ziet? Je leert buiten de bestaande kaders denken en over het belang van fantasie.
In de wereld van Escher kunnen mensen bijvoorbeeld aan de onderkant van een trap naar boven lopen. Of verandert een tafelblad naadloos in een straat. Escher maakt gebruik van optische illusie en laat je daardoor anders kijken naar de wereld om je heen. Tegelijkertijd maakt hij zo een nieuwe wereld. Met inspiratie uit de tentoonstelling maak je in het atelier een collage en speel je met ruimte en perspectief: creëer je eigen wereld.

Duur van de activiteit: 90 minuten
Max. aantal leerlingen: 30
Prijs: € 5,50 per leerling

Meesterlijke metamorfoses: van mier tot fabeldier (Groep 5 t/m 8)

M.C. Escher, Metamorfose II, houtsnede in zwart, groen en bruin, gedrukt van twintig blokken op drie aan elkaar gemonteerde vellen, nov 1939 - maa 1940
M.C. Escher, Metamorfose II, houtsnede in zwart, groen en bruin, gedrukt van twintig blokken op drie aan elkaar gemonteerde vellen, nov 1939 – maa 1940

Hoe kan dat nu? Vogels veranderen in vissen!
M.C. Escher keek goed om zich heen en zette vervolgens dat wat hij zag naar zijn hand. In zijn prenten speelt hij met de werkelijkheid. Met zijn oneindige prenten en onmogelijke werelden leert hij je buiten de bestaande kaders te denken. Tijdens deze les bekijk je wereldberoemde prenten als Metamorphose III en Waterval en ga je hierover in gesprek.
Hoe kunnen bijen vlinders worden? Spelenderwijs leer je over grafische technieken, metamorfoses, en optische illusies.
Na de rondleiding ga je aan de slag in het atelier en teken je een eigen metamorfose.

Duur van de activiteit: 90 minuten
Max. aantal leerlingen: 30
Prijs: € 5,50 per leerling