Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Educatie

CultuurSchakel

Via CultuurSchakel kunnen Haagse scholen diverse culturele programma’s boeken voor hun klassen. Escher in Het Paleis biedt drie verschillende programma’s aan voor groep 5 t/m 8 van het primair onderwijs.
Heeft u belangstelling voor de Cultuurschakelprogramma’s?
Kijk dan op www.cultuurschakel.nl voor meer informatie.

Programma’s

Een mier gedrukt op papier (Groep 5 t/m 8)

M.C. Escher, Band van Möbius II (Rode mieren), houtsnede in rood, zwart en grijsgroen, gedrukt van drie blokken, 1963
M.C. Escher, Band van Möbius II (Rode mieren), houtsnede in rood, zwart en grijsgroen, gedrukt van drie blokken, 1963

Wat is dat nou? Ik zie een mier gedrukt op papier! Hoe kan dat?
M.C. Escher was een graficus. Dat betekent dat hij zijn voorstellingen drukte op papier. In deze les leer je hoe dat werkt aan de hand van een hele dierentuin!
Escher maakte in zijn werk veel prenten van dieren. Van vis tot mier, van leeuw tot fabeldier, hij drukte ze allemaal. Tijdens deze museumles bekijk je beroemde prenten van Escher zoals Metamorfose III, Reptielen en Dag en Nacht en ga je hierover in gesprek. Waarom lijken vogels in weilanden te veranderen? Hoe kunnen bijen vlinders worden?
Je maakt kennis met de dieren van Escher terwijl je spelenderwijs leert over grafische technieken. Na de rondleiding ga je zelf aan de slag en verzin je je eigen dier! Je maakt een linoleumsnede met behulp van een echte drukpers in het atelier.

Ga met Escher mee op reis (Groep 5 t/m 8)

M.C. Escher, Metamorphose III, (detail Atrani) houtsnede, 1939-1940 / 1967-1968
M.C. Escher, Metamorphose III, (detail Atrani) houtsnede, 1939-1940/1967-1968

Escher was een echte reiziger. Met een knapzak en tekenspullen trok hij vaak de bergen in. Gewoon lopend, met een ezeltje. Of hij nam een roestige vrachtboot en reisde dan weken langs de mediterrane kust. Tegenwoordig reizen we veel, maar toen reisde bijna niemand. Escher was dan ook een echte avonturier. Bij ons kun je met hem mee!
Niet met het vliegtuig natuurlijk, maar in je hoofd. In je fantasie. Bekijk de wereld letterlijk vanuit een ander perspectief. We laten je zien waar Escher naar toe reisde, wat hij zag en wat voor prenten hij er van maakte.
Ga mee naar het Alhambra, waar Escher zich liet inspireren. Ga mee naar Rome, waar Escher 12 jaar woonde en ga mee naar de kust van Italië waar Escher het begin maakte voor zijn beroemde kunstwerk Metamorfose. Na de rondleiding maak je een tekening over reizen in het atelier. Laat je inspireren door de wonderlijke wereld van Escher!

Creëer je eigen wereld (Groep 6 t/m 8)

M.C. Escher, Andere wereld, houtsnede en houtgravure in zwart, roodbruin en groen, gedrukt van drie blokken, januari 1947
M.C. Escher, Andere wereld, houtsnede en houtgravure in zwart, roodbruin en groen, gedrukt van drie blokken, januari 1947

Droom jij er wel eens van om je eigen wereld te maken? De kunstenaar M.C. Escher deed het. Hij keek goed om zich heen en liet zich door zijn omgeving inspireren. In zijn prenten speelt hij met de werkelijkheid. Hij laat ons nadenken over wat echt is en wat niet echt. Of wat wel en niet kan. Is het waar wat je hoort en ziet? Je leert buiten de bestaande kaders denken en over het belang van fantasie.
In de wereld van Escher kunnen mensen bijvoorbeeld aan de onderkant van een trap naar boven lopen. Of verandert een tafelblad naadloos in een straat. Escher maakt gebruik van optische illusie en laat je daardoor anders kijken naar de wereld om je heen. Tegelijkertijd maakt hij zo een nieuwe wereld. Met inspiratie uit de tentoonstelling maak je in het atelier een collage en speel je met ruimte en perspectief: creëer je eigen wereld.