Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl

Cultuur aan Zee

De Haagse musea presenteren in het kader van Feest aan Zee het gezamenlijk programma ‘Den Haag, cultuurstad aan Zee.’ Ervaar welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlaten in Den Haag en zie hoe de stad en de zee met elkaar zijn verbonden.

Vanaf 1 april zet een groot aantal Haagse cultuurinstellingen een voor de stad essentieel object of onderwerp in de spotlights. Dat gebeurt in de musea, maar ook via een gratis toegankelijke gezamenlijke openluchttentoonstelling op de boulevard. Tegelijkertijd zal Omroep West in de aanloop naar de finale van de Volvo Ocean Race in 12 mini-documentaires laten zien hoe diep, gevarieerd en verrassend cultuur en de zee in Den Haag met elkaar verweven zijn.

Ontdek hoe zout de tranen van Kniertje zijn en wat Michiel de Ruyter te maken heeft met de Volvo Ocean Race. Vergelijk het vissen van nu met vroeger tijden, toen de bomschuiten op het strand lagen. Ontdek hoe kuren en kitesurfen met elkaar verbonden zijn en zie waar Mesdag stond om zijn Panorama te schilderen.

Ontdek Den Haag, cultuurstad aan zee!

Escher in Het Paleis

Komende zomer laat Escher in Het Paleis zien hoe M.C. Escher was geïnspireerd door de zee, van zijn realistische kustlandschappen tot de talloze vissen die in zijn duizelingwekkende prenten rond zwemmen. Als een echte avonturier monsterde Escher zo vaak hij maar kon aan op een schip. Hij bevond zich tijdens zo’n reis zoveel mogelijk op het dek en aanschouwde de wereld om hem heen. Het stralend middelpunt in Het Paleis is Lichtende zee, de litho die hij maakte over het verschijnsel ‘zeevonk’ aan de Scheveningse vloedlijn.

Kom kijken en bewonder met een speciale Cultuur-aan-Zee-tour allerlei werken die je Eschers liefde voor de zee laten voelen.

M.C. Escher, Patrijspoort, houtsnede, maart 1937
M.C. Escher tijdens zijn Middellandse-Zee-reis in 1936 op het dek van de Paganini.

Familie Escher-Umiker in Scheveningen, juli 1931
Familie Escher-Umiker in Scheveningen, juli 1931

Familie Escher in de tuin aan de Laan van Copes van Cattenburch 7, juli 1933
Familie Escher in de tuin aan de Laan van Copes van Cattenburch 7, juli 1933

M. C. Escher, Senglea, Malta, houtsnede in zwart, grijs en grijsgroen, gedrukt van drie blokken, oktober 1935
M.C. Escher, De tweede scheppingsdag (De Scheiding der Wateren), houtsnede, 1925

Deelnemende musea

Bomschuit op het strand door Anton Mauve (1838 – 1888)

Gemeentemuseum Den Haag

www.gemeentemuseum.nl

Vervlogen tijden. In 1882 legt Anton Mauve vast hoe paarden een bomschuit het strand op trekken. Bewonder dit meesterwerk van de Haagse School, maar ook topstukken van bijvoorbeeld Mondriaan, Monet, Van Gogh en Kandinsky in het Gemeentemuseum Den Haag. In het Gemeentemuseum zijn drie tentoonstellingen te zien die inspelen op Feest aan Zee:

  1. Max Liebermann – Een zomers impressionist (24 maart – 24 juni
  2. Aan Zee (14 juli – 18 november)
  3. Haagse School & Scheveningen (7 juli – 16 september)
Een meisje met poppenwagen op het strand. Foto, ca 1905, onbekende fotograaf. Collectie Haags Gemeentearchief

Haags Historisch Museum

www.haagshistorischmuseum.nl/cultuuraanzee

Van 30 juni t/m 11 november 2018 haalt het Haags Historisch Museum het strand naar de stad met de zomerse familietentoonstelling Groeten uit Scheveningen. Ga mee op reis door de 200-jarige geschiedenis van deze populaire badplaats! Je beleeft een compleet zomers dagje uit op Scheveningen: van een plekje zoeken op het strand tot flaneren op de boulevard. De tentoonstelling zit vol leuke doe-activiteiten voor jong en oud: maak een quiz, verstuur een ouderwetse ansichtkaart, ga op de foto in badkleding van vroeger en zet zo snel mogelijk een strandstoel in elkaar. Bijzondere affiches, foto’s, badmode en schilderijen leren je op speelse wijze hoe Scheveningen zich in de loop der jaren ontwikkelde tot de drukbezochte badplaats die het nu is. Wist jij bijvoorbeeld dat vrouwen vroeger een strandpyjama droegen, er ooit struisvogels op de boulevard liepen en badgasten zich in zee lieten rijden in een koets? Je ontdekt het in deze tentoonstelling met altijd-mooi-weer-garantie – vergeet je zonnebril niet mee te nemen!

Huygens’ Hofwijck door Constantijn Huygens, 1641

Huygensmuseum Hofwijck

www.hofwijck.nl

Vanaf zijn buitenplaats Hofwijck in Voorburg kon Constantijn Huygens, precies tussen twee duintoppen door, in de verte de Noordzee zien liggen. Nu, 350 jaar later, heb je op Hofwijck een prachtig uitzicht op de moderne skyline van Den Haag. De wereld is veranderd, maar op Constantijns buitenplaats heeft de tijd stilgestaan. Je waant je er thuis bij de grote dichter en zijn geniale zoon Christiaan, even op bezoek in de 17e eeuw. Deze zomer ligt Hofwijck opnieuw iets dichter bij de zee. Omdat we met een kleine tentoonstelling, een film, lezingen en rondleidingen aandacht besteden aan de Scheveningse weg. In 1653 door Constantijn bedacht als de ‘Zee-straet’, een mooie bestrate weg waarover de vis uit Scheveningen zandvrij naar Den Haag kon worden vervoerd, en Hagenaars tijdens de warme zomers op comfortabele wijze een frisse neus konden gaan halen in Scheveningen. Achteraf gezien was dit een van Constantijns beste ideeën…

Literatuurmuseum

literatuurmuseum.nl

Het Literatuurmuseum brengt een ode aan de dichter J. Slauerhoff (1898-1936). Romanticus en een poète maudit, een gekwelde dichter. In zijn werk zijn de aantrekkingskracht van de zee en een onvervulbaar verlangen sterk aanwezig. Als scheepsarts heeft Slauerhoff alle wereldzeeën bevaren. Het isolement aan boord kwam hem goed uit. In zijn hut trok hij zich terug om te kunnen werken aan zijn romans en gedichten. Op zee is een groot deel van zijn oeuvre ontstaan. Toen Slauerhoff in oktober 1936 na een veelbewogen leven op 38 jarige leeftijd overleed, bleek er zich in zijn nalatenschap een scheepskist te bevinden die later onder liefhebbers van zijn werk een mythische status zou verwerven. Het museum toont schatten uit deze kist. De kist die hij steevast meenam op zijn reizen en waarin hij al zijn aantekeningen bewaarde, zijn (liefdes)brieven en tal van snuisterijen die hij meenam uit verre, vreemde landen. Een scheepskist vol verlangen…

De Zeilwagen van Simon Stevin

Louwman Museum

www.louwmanmuseum.nl

Deze zeilwagen van Simon Stevin startte voor zijn strandrit hier in 1602.
Eeuwen later pas volgde pas de automobiel. Maar wel ook hier! De boulevard was vroeger de plaats om te cruisen en te flaneren met auto’s. Wil je zien hoe het er aan toeging tijdens het concours d’elegance in 1924? Kom dan naar het Louwman Museum waar ’s werelds oudste privécollectie automobielen te vinden is. De collectie, bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman, toont de geschiedenis van de automobiel. Ruim 250 auto’s van meer dan 100 fabrikanten. Echte klassiekers zijn onder andere de Swan Car uit 1910 en de Aston Martin DB5 uit 1964 van James Bond.

Portret van Michiel de Ruyter, 1667, door Ferdinand Bol

Mauritshuis

www.mauritshuis.nl

Michiel de Ruyter, Admiraal ter Zee, won glorieus van de Engelsen tijdens de Vierdaagse Zeeslag in 1666. Ter herinnering liet hij zich portretteren door de Amsterdamse portretschilder Bol. Op de achtergrond is een zeegezicht te zien met De Ruyters vlaggenschip De Zeven Provinciën. Op 11 augustus 1673 leverde De Ruyter slag op zee, hier vlakbij tijdens de Slag om Kijkduin. Met maar liefst 105 schepen en meer dan 4.200 kanonnen werden de Engelsen en Fransen overwonnen in wat bekend werd als de laatste grote slag tijdens de Derde Engels-Nederlandse oorlog. Het portret, dat geschilderd werd voor de Admiraliteitskamer van Amsterdam, zit nog in zijn originele, 17de-eeuwse lijst. Het is een vergulde trofeeënlijst met een schitterende verzameling van wapentuig: trommels, vaandels, kanonnen en kruitvaten. Midden boven staat De Ruyters familiewapen.

‘Ondergaande zon bij Villerville’ door Charles François Daubigny

Mesdag Collectie

www.demesdagcollectie.nl

U ziet hier geen Scheveningen, maar de zonsondergang in Villerville, een kustplaats in Normandië. Daubigny schilderde dit werk rond 1876 en is een van de bekendste schilders van de fameuze Franse School van Barbizon. Hij bezocht de kustplaats Villerville-sur-Mer in Normandië regelmatig. Hij maakte er onder meer deze zonsondergang. Met snelle, brede penseelstreken en een paletmes heeft hij de verf aangebracht, waardoor het lijkt of het werk in één schildersessie is gemaakt. In werkelijkheid heeft hij het doek verschillende keren bewerkt. Wist u dat museum De Mesdag Collectie beschikt over een van de grootste en meest imposante collecties Barbizon-schilderkunst buiten Frankrijk? De hoogste tijd voor een bezoek dus!

‘Plastiglomeraat’ door de mens en de natuur

Museon

www.museon.nl/nl/tentoonstellingen/one-planet

Plastiglomeraat is het jongste gesteentetype op aarde. Het bestaat uit stenen, stukjes koraal, zand en vervormde stukken plastic en is afkomstig van Hawaii. De officiële naam, plastiglomeraat, is afgeleid van één van deze bestanddelen: plastic. Door de ligging van Hawaii midden in de ‘plastic soep’ in de oceanen, komt dit nieuwe gesteente daar veel voor. De hete lava uit de vulkanen op het eiland versmelt met het plastic dat op de stranden is aangespoeld. In de VN tentoonstelling One Planet, in het Museon, is dit voorwerp in de tentoonstelling en speurtocht te zien als een symbool van de invloed van de mens op de zeeën en oceanen. Kom naar het Museon en ontdek de wereld (7 april 2018 – 6 januari 2019).

Beelden aan Zee door Wim Quist

Museum Beelden aan Zee

www.beeldenaanzee.nl

Bezoek museum Beelden aan Zee en ontdek het bijzondere museumgebouw, de veelzijdige collectie en tentoonstellingen, koop een cadeau in de winkel of lunch in het museumcafé. Museum Beelden aan Zee werd in 1994 gesticht door het verzamelaarsechtpaar Theo Scholten en Lida Scholten-Miltenburg. Het richt zich als enige museum in Nederland exclusief op moderne en hedendaagse, (inter)nationale beeldhouwkunst. De vorm van museum Beelden aan Zee is gelijk aan die van een schelp; aan de buitenkant is alleen de beige muur te zien en pas binnenin openbaart zich het door architect Wim Quist ontworpen museumgebouw. Uniek is het uitzicht op zee vanaf de beeldenterrassen en de Zeezaal waar de wisselende collectie van het museum te zien is, met werk van Mari Andriessen, Fernando Botero, Tony Cragg, Giacomo Manzú, Igor Mitoraj, Marc Quinn, Auke de Vries, Ossip Zadkine en vele anderen. Naast de collectie zijn er zo’n tien wisseltentoonstellingen per jaar te zien. Kijkwijzers voor kinderen, rondleidingen en workshops zijn een integraal onderdeel van deze tentoonstelling die vanaf oktober 2018 te zien is in museum Beelden aan Zee.

Muzee Scheveningen

www.muzee.nl

Dodo, vermoedelijke tekenaar: Joris Joostensz. Laerle, onderstuurman

Nationaal Archief

www.nationaalarchief.nl/voc

“Soo groot als by ons de swanen”, zo beschrijft Jacob van Heemskerck de dodo, die hij aantreft op Mauritius. Onderweg naar de Molukken slaat hij hier vers voedsel en water in voor de VOC-vloot van vijf schepen. De tekeningen, vermoedelijk gemaakt door onderstuurman Joris Joostenz. Laerle, van de dodo in het scheepsjournaal van het schip de Gelderland zijn uniek. Het zijn de enige schetsen ter wereld die zijn gemaakt naar levende dodo’s. En tot en met 24 juni te zien in de tentoonstelling De wereld van de VOC. De dodo is sinds eind 17e eeuw uitgestorven. De VOC: de eerste multinational ter wereld. Opgericht in 1602, om handel te drijven in specerijen. Een bedrijf dat toen wereldwijd meer werknemers had dan welk bedrijf ook. In De wereld van de VOC reis je aan de hand van persoonlijke verhalen langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven, tekeningen en nog veel meer.

Adriaan door Jan Giesen (1900 – 1983)

Panorama Mesdag

www.panorama-mesdag.nl

Zwoegende werklieden, een zonsondergang in de duinen en een gestrande Duitse Kruiser: de Haagse kunstenaar JAN GIESEN (1900-1983) vond in Scheveningen en Kijkduin levenslang inspiratie. In deze tentoonstelling van 4 maart tot en met 28 oktober staat zijn kunst centraal uit de jaren 1920-1930, een periode waarin Giesen gefascineerd was door al het werk aan Scheveningen en Kijkduin. Brute menselijke spierkracht wisselde hij af met verstilde natuurobservaties van bijvoorbeeld een bloeiende duindoorn. Met zijn krachtige houtsneden werk groeide Giesen in dit decennium uit tot een van Nederlands beste grafici. Blikvangers zijn de negen indrukwekkende portretten van arbeiders die Giesen tekende in 1927. Hun doorleefde koppen verraden de zware arbeid die zij aan de badplaats verrichtten. Met deze tentoonstelling viert Panorama Mesdag ‘Feest aan Zee, 200 jaar badplaats Den Haag ~ Scheveningen.’

Couple under an Umbrella, door Ron Mueck

Voorlinden

www.voorlinden.nl

Sta oog in oog met Couple under an Umbrella. Laat je verwonderen door deze grote mensen, gemaakt door de kunstenaar Ron Mueck. Een ouder echtpaar onder een parasol van bovenmenselijk formaat. De details zijn verbluffend: rimpels en andere minutieuze oneffenheden in de huid, een enkele haar op haar bovenlip en kin. Dichtbij de kust, middenin het groen, in de drukke randstad ligt de oase Voorlinden. Een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst waar je je kunt laten verwonderen. In het museum vind je een verrassende collectie die over vijftig jaar bij elkaar is verzameld. We tonen die verzameling in steeds wisselende tentoonstellingen en laten internationale kunstenaars zien met solo tentoonstellingen. Daarnaast vind je in het museum permanente installaties, zoals Couple under an umbrella. Deze highlights van Voorlinden zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven, kom ze ervaren. Voorlinden viert kunst, natuur en architectuur.