Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Wat is er te zien?

Rinus Roelofs

Kunst over wiskunde

13 oktober t/m 9 december 2018

Rinus Roelofs

Escher in het Paleis toonde een serie bijzondere sculpturen van de Nederlandse wiskundige en beeldend kunstenaar Rinus Roelofs (Hengelo, 1954).
Uitgangspunt voor het werk van Roelofs is zijn fascinatie voor wiskunde. Of om preciezer te zijn: zijn fascinatie voor wiskundige structuren. Wiskundige structuren zijn overal om ons heen te vinden. We kunnen ze overal in ons dagelijks leven zien. Het gebruik van deze structuren als visuele decoratie is zo gewoon dat we dit zelfs niet als wiskunde zien. Maar het bestuderen van de eigenschappen van deze structuren en vooral de relatie tussen de verschillende structuren kan vragen oproepen.
Vragen die het begin kunnen zijn van interessante artistieke verkenningen.

Dergelijke artistieke verkenningen leiden bij Roelofs tot intrigerende ontwerpen voor sculpturen, die vervolgens gemaakt kunnen worden in allerlei soorten materialen, zoals papier, hout, metaal, acryl, enz. Het begint allemaal met verbazing, in een poging te begrijpen wat je ziet. Het onderzoeken van die verbazing leidt vaak tot nieuwe ideeën, nieuwe ontwerpen.
Omdat Roelofs de computer als zijn schetsboek gebruikt, komen deze ideeën eerst als een afbeelding op het scherm tot werkelijkheid. Van daaruit kan hij beslissen wat de volgende stap naar fysieke realisatie moet zijn. Een 2D afbeelding, een animatie of een fysiek 3D-model gemaakt met behulp van CNC-frezen, lasersnijden of een 3D printer. Vele technieken kunnen tegenwoordig worden gebruikt, evenals vele verschillende materialen. Maar het begint allemaal met zijn fascinatie voor wiskundige structuren, een fascinatie die Rinus Roelofs in al zijn enthousiasme deelt met M.C. Escher.

Meer tentoonstellingen

23 mei t/m 1 september 2019

Nadir en Zenith in de wereld van Escher

De kunst van de graficus M.C. Escher vormt een inspiratiebron voor talloze creatievelingen, van architecten tot rocksterren, van wiskundigen tot grafisch ontwerpers en van scholieren tot kunstenaars. Ook illustrator en prentenboekmaker Wouter van Reek liet zich door Escher inspireren. In zijn nieuwste prentenboek, Nadir en Zenith in de wereld van Escher, gaan lezers op avontuur met de hoofdpersonen Nadir en Zenith. Ze belanden in de wondere wereld van Escher, vol eindeloze trappen en onmogelijke gebouwen. In de zomertentoonstelling van 2019 kwam die wereld nog sterker tot leven. We toonden illustraties uit het boek, maar ook de voorstudies, het verhaal van de maker en natuurlijk de werken van Escher. Het was een belevenis voor alle leeftijden.

Lees meer
15 september t/m 29 oktober 2017

Emma, moeder van de moderne monarchie

Elk najaar sluit Escher in Het Paleis aan bij de festiviteiten rond Prinsjesdag. Dit jaar was het thema van het Prinsjesfestival: Tijd om elkaar te vinden. Het was een goede aanleiding om Koningin-moeder Emma eens extra voor het voetlicht te brengen. Dat deden we in samenwerking met het Nationaal Archief.

Lees meer
4 februari t/m 28 mei 2017

Escher, close up

Nog nooit getoonde foto’s uit het persoonlijke archief van Maurits Cornelis Escher. De graficus gebruikte fotografie als inspiratie en als onderdeel van zijn voorstudies. Dit was voor het eerst te zien in de tentoonstelling Escher, close up.

Lees meer
14 juli t/m 26 augustus 2018

Once upon a time…

Dit jaar was Den Haag in de ban van het festival Analog Patterns, een festival geïnitieerd door de Grafische Werkplaats met als onderwerp: patronen. Escher in Het Paleis sloot bij dit festival aan met een tentoonstelling van Christie van der Haak en Suzan Drummen in de balzaal van het Paleis.

Lees meer
12 juli t/m 3 november 2013

Escher & Schatten uit de Islam

Voor het eerst maakten twee Nederlandse musea vanuit hun totaal verschillende achtergrond een gemeenschappelijke expositie waarin een vergelijking tussen de islamitische kunst en het werk van M.C. Escher centraal stond: Escher & Schatten uit de Islam in Den Haag en Escher meets Islamic Art in Amsterdam.

Lees meer
3 juli t/m 28 augustus 2016

Escher aan Zee

In de zomer van 2016 lieten we zien hoe Escher zijn vakanties doorbracht. Ook toonden we badkostuums uit de jaren twintig en dertig en was het mogelijk om je te fotograferen in ouderwets strandtenue.

Lees meer