Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Wat is er te zien?

Once upon a time…

14 juli t/m 26 augustus 2018

Dit jaar was Den Haag in de ban van het festival Analog Patterns, een festival geïnitieerd door de Grafische Werkplaats met als onderwerp: patronen. Escher in Het Paleis sloot bij dit festival aan met de tentoonstelling Once upon a time… van Christie van der Haak en Suzan Drummen in de balzaal en ‘groene zaal’ van het Paleis.

Eschers oeuvre is in Escher in Het Paleis ingedeeld in twee hoofdthema’s: Eeuwigheid & Oneindigheid. Bij eeuwigheid spelen natuur, perspectief en spiegeling de belangrijkste rol. Onder oneindigheid vallen wiskundige principes als vlakvullingen, veelvlakken van sterren en planeten en de structuur van kristallen.

Het werk van Christie van der Haak en Suzan Drummen sluit perfect aan bij de deze twee hoofdthema’s en met name de bètakant van Eschers oeuvre. Beiden zijn zij gefascineerd door patronen, spiegelingen, veelvlakken en structuren. Niettemin krijgt deze fascinatie bij deze kunstenaars een geheel andere vorm dan bij Escher. Waar de patronen van Escher grenzen aan ingetogenheid, is het werk van Van der Haak en Drummen een wervelende achtbaan van patronen, een levenslustige lofzang van kleuren.

Deze ontmoeting tussen uitersten leidt tot een contrastrijk samenkomen van verschillende perspectieven en verschijningsvormen rondom het thema: patronen.
En het is zoals in de liefde, opposites attract, net zoals in de liefde worden twee uiteindelijk een.

Zoals in het bekendste werk van Escher vond er een metamorfose plaats. Het werk van Christie van der Haak ging langzaam over, metamorfoseerde tot het werk van Suzan Drummen. Zo reageerden beide kunstenaars niet alleen op elkaars werk, maar ook op het werk van Escher en de vloeren van het paleis die zijn ontworpen door Donald Judd. En alleen al door deze tentoonstelling te aanschouwen in Escher in Het Paleis ontstond er weer iets nieuws: een nieuwe blik op het werk van Escher. Een nieuwe blik op patronen. En op die manier werden oude patronen doorbroken.

Meer tentoonstellingen

Permanente tentoonstelling

Escher in Het Paleis toont permanent de wereldberoemde, fantasievolle voorstellingen van de kunstenaar M.C. Escher en is gevestigd in het voormalige winterpaleis van koningin-moeder Emma. Het is in Den Haag het enige openbare gebouw waar de oude paleisfunctie nog te ervaren is.
Met ruim 120 prenten zijn bij Escher in Het Paleis altijd de bekendste werken en een selectie van steeds wisselende grafiek en vlakvullingen uit het oeuvre van Maurits C. Escher (1898-1972) te zien.

Lees meer
4 februari t/m 28 mei 2017

Escher, close up

Nog nooit getoonde foto’s uit het persoonlijke archief van Maurits Cornelis Escher. De graficus gebruikte fotografie als inspiratie en als onderdeel van zijn voorstudies. Dit was voor het eerst te zien in de tentoonstelling Escher, close up.

Lees meer
23 mei t/m 1 september 2019

Nadir en Zenith in de wereld van Escher

De kunst van de graficus M.C. Escher vormt een inspiratiebron voor talloze creatievelingen, van architecten tot rocksterren, van wiskundigen tot grafisch ontwerpers en van scholieren tot kunstenaars. Ook illustrator en prentenboekmaker Wouter van Reek liet zich door Escher inspireren. In zijn nieuwste prentenboek, Nadir en Zenith in de wereld van Escher, gaan lezers op avontuur met de hoofdpersonen Nadir en Zenith. Ze belanden in de wondere wereld van Escher, vol eindeloze trappen en onmogelijke gebouwen. In de zomertentoonstelling van 2019 kwam die wereld nog sterker tot leven. We toonden illustraties uit het boek, maar ook de voorstudies, het verhaal van de maker en natuurlijk de werken van Escher. Het was een belevenis voor alle leeftijden.

Lees meer
15 september t/m 29 oktober 2017

Emma, moeder van de moderne monarchie

Elk najaar sluit Escher in Het Paleis aan bij de festiviteiten rond Prinsjesdag. Dit jaar was het thema van het Prinsjesfestival: Tijd om elkaar te vinden. Het was een goede aanleiding om Koningin-moeder Emma eens extra voor het voetlicht te brengen. Dat deden we in samenwerking met het Nationaal Archief.

Lees meer
13 oktober t/m 9 december 2018

Rinus Roelofs

Escher in het Paleis toonde een serie bijzondere sculpturen van de Nederlandse wiskundige en beeldend kunstenaar Rinus Roelofs (Hengelo, 1954).
Uitgangspunt voor het werk van Roelofs is zijn fascinatie voor wiskunde. Of om preciezer te zijn: zijn fascinatie voor wiskundige structuren. Wiskundige structuren zijn overal om ons heen te vinden. We kunnen ze overal in ons dagelijks leven zien.

Lees meer
12 juli t/m 3 november 2013

Escher & Schatten uit de Islam

Voor het eerst maakten twee Nederlandse musea vanuit hun totaal verschillende achtergrond een gemeenschappelijke expositie waarin een vergelijking tussen de islamitische kunst en het werk van M.C. Escher centraal stond: Escher & Schatten uit de Islam in Den Haag en Escher meets Islamic Art in Amsterdam.

Lees meer